Η διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ, ζήτησε την αποφυλάκιση της νεαρής Ιρανοβρετανής Γοντσέχ Γαβαμί, η οποία συνελήφθη τον Ιούνιο και καταδικάστηκε στις 2 Νοεμβρίου σε φυλάκιση ενός έτους γιατί συμμετείχε σε διαμαρτυρία στην Τεχεράνη κατά της απαγόρευσης των αρχών να παρακολουθήσουν γυναίκες τον αγώνα βόλεϊ ανδρών του Ιράν με την Ιταλία.

«Η FIVB έκανε έκκληση για την απελευθέρωση της Γοντσέχ Γαβαμί και το λόγο αυτό έστειλε επιστολή στον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί. Η FIVB συνεργάζεται με την ιρανική ομοσπονδία βόλεϊ και άλλες αρχές στο Ιράν στην προσπάθεια για απελευθέρωση της 25χρονης γυναίκας.

Η διεθνής ομοσπονδία δεν επιδιώκει συνήθως να παρεμβαίνουν στους νόμους και τους πολιτισμούς κάθε έθνους. Ωστόσο, το ευαίσθητο αυτό περιστατικό αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες της FIVB σε αυτόν τον τομέα είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να βρεθεί μια λύση χωρίς να θέτει τους αθλητές και τους οπαδούς του βόλεϊ στη χώρα σε μειονεκτική θέση», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της FIVB που εδρεύει στη Λοζάνη της Ελβετίας.

Πάντως, η διεθνής ομοσπονδία διέψευσε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία θα αφαιρεθεί από το Ιράν το δικαίωμα φιλοξενίας του παγκοσμίου πρωταθλήματος βόλεϊ κάτω των 19 ετών του 2015 το οποίο του έχει ήδη ανατεθεί.