«Η τελευταία διαπραγμάτευση πριν την έξοδο από το Μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας είναι σκληρή και δύσκολη» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος αμέως μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ενημερώθηκε ο ίδιος και ο Πρωθυπουργός από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για το τελευταίο Eurogroup και τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται με διπλό στόχο: την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την οργάνωση της επόμενης φάσης, μετά το Μνημόνιο.

«Θέλουμε να βγούμε στο ξέφωτο, να είμαστε ξανά μια φυσιολογική, θεσμικά ισότιμη χώρα μέσα στην ευρωζώνη, αλλά με έναν θώρακα ασφαλείας που δεν θα επιτρέπει στις αγορές να κάνουν εύκολα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και διαβεβαίωσε ότι η τρόικα θα έρθει έγκυρα στην Αθήνα ώστε όλα να είναι έτοιμα έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

«Εν πάση περιπτώσει ο ελληνικός λαός θα έχει, το ταχύτερο δυνατό, και σίγουρα πριν αρχίσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ολοκληρωμένη συμφωνία μας με τους εταίρους, ώστε η χώρα να αλλάξει κατάσταση και σελίδα με ασφαλή τρόπο», συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος και ζήτησε ο ελληνικός λαός να αξιολογήσει από τη μία πλευρά μια ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση και από την άλλη διάφορες ασάφειες, αβεβαιότητες και ανασφάλειες.

«Φυσικά, πάντα υπάρχει ένα ερώτημα και ένα δίλημμα σε όλες τις καταστάσεις που έχουν μια ιστορική αξία. Ή θα διαλέξουμε, ως λαός και ως Έθνος, μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους, η οποία όπως είναι όχι μόνο οργανωμένη και συγκεκριμένη αλλά και σίγουρη ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να περιγραφούν, είναι ασαφείς, είναι επισφαλείς, είναι υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού» είπε.

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις της τρόικας, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι «θα πάμε σε μια λύση, η οποία δεν θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, θα πάμε σε μια λύση με διαρθρωτικές αλλαγές που θέλει ο ελληνικός λαός, ο οποίος θέλει καλύτερο δημόσιο τομέα, καλύτερη δημόσια διοίκηση, καλύτερη δικαιοσύνη, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών».

«Αυτό τους δίνουμε. Τους δίνουμε πράγματα, που ούτως ή άλλως έχει ανάγκη ο τόπος, η οικονομία, η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση και το μέλλον των παιδιών μας» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εξέφρασε και εκείνος την αισιοδοξία του πως σύντομα η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ εμφανίστηκε σίγουρος πως υπάρχει χρόνος για να βρεθεί λύση μέχρι το κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, η τρόικα δεν έχει ανοίξει νέα ζητήματα και τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα είναι τα γνωστά που βρίσκονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Προηγήθηκε το μεσημέρι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία προήδρευσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνόδου του Καΐρου, κατά την οποία οι ηγέτες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αποφάσισαν την επίσπευση των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος σημείωσε ότι είναι ένα σχέδιο για μετάβαση στη νέα εποχή και αποκάλυψε ότι γίνονται προσπάθειες θαλασσίων ζωνών όχι μόνο με την Αίγυπτο αλλά και με τις Ιταλία, Αλβανία και διερευνητικές επαφές, όπως τις χαρακτήρισε, με τη Τουρκία, βασισμένες στο δίκαιο της θαλάσσης.

«Όλα αυτά συγκροτούνται σε μια ενιαία πολιτική υπεράσπισης και αξιοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ορυκτού πλούτου και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Αποκάλυψε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις χώρες της περιοχής να αποδεχθούν τη σύμβαση του ΟΗΕ και το Δίκαιο της Θάλασσας και να ενεργούν στο πλαίσιο του. Το μεγάλο, όμως, πρόβλημα είναι η Τουρκία, που δεν είναι μέλος, αλλά αποδέχεται την ισχύ του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Για το Μνημόνιο

Ειδικά για το σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο και την τρόικα είπε ότι στόχος είναι η μετάβαση σε μια νέα εποχή με ασφάλεια, με αμυντικό θώρακα απέναντι στις κινήσεις της αγοράς, οι οποίες είναι κερδοσκοπικές.

Είπε ότι το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί ενώπιον του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες.

Σημείωσε ωστόσο τη μεγάλη πολιτική θυσία, όπως τη χαρακτήρισε, «που υποβληθήκαμε ως πολιτικός χώρος να υποστούμε ακρωτηριασμό της εκλογικής δύναμής μας χάριν του εθνικού συμφέροντος».

Αφήνοντας αιχμές εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει, ζήτησε ο ελληνικός λαός να αξιολογήσει από τη μία πλευρά μια ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση και από την άλλη διάφορες ασάφειες, αβεβαιότητες και ανασφάλειες.

Τέλος ζήτησε συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί -όπως είπε- δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς, έχει πολλή μεγάλη σημασία και στα εθνικά θέματα, αλλά και στη λειτουργία της δημοκρατίας να υπάρχουν ελάχιστοι όροι συναίνεσης και συνεργασίας.