Δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έπεσε ένα μεγάλο ρεκόρ στο Μαραθώνιο. Ο Κενυάτης Φέλιξ Κάντι, σε έναν αγώνα με τα χρονόμετρο και με ντεμαράζ στα τελευταία μέτρα έγραψε ιστορία πετυχαίνοντας ρεκόρ αγώνα με 2 ώρες .10’37’’ σπάζοντας για 18 δευτερόλεπτα το ρεκόρ του Ιταλού Στέφανου Μπαλντίνι από τη νίκη του τελευταίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ρεκόρ από έναν αθλητή από το γκρουπ των Κενυατών που είχαν υποσχεθεί ότι εφέτος θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να σπάσουν την κορυφαία επίδοση που κρατούσε εδώ και μια δεκαετία ο Ιταλός μαραθωνοδρόμος, νικητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, εκμεταλλευόμενος και το απρόοπτο που συνέβη στον προπορευόμενο Βραζιλιάνο Λίμα τον οποίο είχε μπλοκάρει αγκαλιάζοντάς τον ένας Ιρλανδός θεατής !

Ο Κάντι μπορεί να μην ήταν ο πιο γνωστός από τους Κενυάτες που ήρθαν στην Αθήνα (το αντίθετο μάλιστα), αλλά έκανε εξαιρετική κούρσα τακτικής και πλησιάζοντας προς το Παναθηναϊκό Στάδιο, παρά την κόπωση από τα 42 χιλιόμετρα που είχε ήδη καλύψει, ανέβασε ταχύτητα και έκανε το ρεκόρ.

Ο μάνατζερ των αθλητών από την Κένυα, Ρασίντ ήταν καθ’ όλη τη διαδρομή δίπλα τους (πάνω σε μηχανή εννοείται) και τους έδινε ρυθμό μετρώντας τα περάσματά τους, ενώ είχε «ρίξει» στον αγώνα και τους περίφημους «Λαγούς» που έκαναν τη δουλειά τους.

«Είναι μια μεγάλη επίδοση για την οποία είμαι ενθουσιασμένος. Να πω την αλήθεια, ανεβαίνοντας το πρωί με το πούλμαν προς το Μαραθώνα, φοβήθηκα βλέποντας τις δυσκολίες της διαδρομής και πίστευα ότι ο Ραϊμόν Μπέτ που είχε ξανατρέξει εδώ είχε τον πρώτο λόγο» τόνισε ο μεγάλος νικητής, που περίπου στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής ενημερώθηκε πως είναι μέσα στα πλαίσια του ρεκόρ διαδρομής και ανέβασε ταχύτητα !

O συμπατριώτης του Ραϊμόντ Μπέτ τερμάτισε δεύτερος σε 2ωρ.12’34’’ ενώ το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο επίσης Κενυάτης Κιπτανουί Τσομπέι με 2ωρ.15’38’’

Από ελληνικής πλευράς ο Χιώτης (του ΦΟ Βροντάδου) Χριστόφορος Μερούσης έκανε repeat και κέρδισε και εφέτος το πανελλήνιο πρωτάθλημα τερματίζοντας 2ωρ.25’15’’ (10ος στη γενική κατάταξη) ενώ ακολούθησαν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος του Ολυμπιακού (2ωρ.29’58’’) και ο Γιώργος Καραβίδας της ΑΕΚ (2ωρ.31’05’’).