Κόντρα έχει ξεσπάσει στις τάξεις της επίλεκτης δύναμης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, Navy Seals

σχετικά με την ταυτότητα του μέλους τους που σκότωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.

Χθες, o 38χρονος πρώην Seal Ρόμπερτ Ο΄Νιλ , σε συνέντευξή του στην Washington Post, είπε ότι εκείνος σκότωσε τον Μπιν Λάντεν.

Αυτό, ωστόσο αντιφάσκει με την μαρτυρία του Ματ Μπισονέτ, ενός επίσης πρώην μέλους των Navy Seals, ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση εξόντωσης του μπιν Λάντεν και το 2012 έγραψε ένα σχετικό βιβλίο.

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα σκοτώθηκε το 2011 σε επιδρομή που πραγματοποίησαν οι Νavy Seals στο κρησφύγετό του στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Η επίλεκτη αυτή δύναμη τηρεί τον κώδικα της σιωπής που απαγορεύει στα μέλη της να διεκδικούν δημοσίως τα εύσημα για τις πράξεις τους.

Ο Ο΄Νιλ, ο οποίος αποστρατεύτηκε το 2012, είχε στο παρελθόν αφηγηθεί την δική του πλευρά της ιστορίας στο περιοδικό Esquire κι επρόκειτο να αποκαλύψει την ταυτότητά του σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργότερα μέσα στον μήνα, κάτι που προκάλεσε την οργή πρώην συναδέλφων του.

Ωστόσο, μία ιστοσελίδα που διαχειρίζονται πρώην μέλη του Σώματος δημοσίευσε προκαταβολικά το όνομά του, προφανώς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόθεσή του να διεκδικήσει τα εύσημα για την πράξη του.

Ο ίδιος ο Ο΄Νιλ ισχυρίζεται ότι μαζί με έναν συνάδελφό του – η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη – ανέβηκαν με τις σκάλες στον τρίτο όροφο του κτιρίου όπου κρυβόταν ο μπιν Λάντεν και τον είδαν να ξεπροβάλλει το κεφάλι του από την πόρτα ενός εκ των δωματίων.

Ο κομάντο που δεν κατονομάζεται, με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ως επικεφαλής της ομάδας, πυροβόλησε τον μπιν Λάντεν, αλλά σύμφωνα με τον Ο΄Νιλ, αστόχησε.

Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Ο΄Νιλ εισήλθε στο δωμάτιο και κατά τα λεγόμενά του σκότωσε τον ηγέτη της αλ Κάιντα πυροβολώντας τον στο κεφάλι.

Ωστόσο, στο βιβλίο του με τον τίτλο No Easy Day, ο Μπισονέτ ισχυρίζεται ότι τον μπιν Λάντεν σκότωσε ο προηγούμενος Seal.

Χθες Πέμπτη, ο Μπισονέτ δεν αμφισβήτησε ευθέως τον ισχυρισμό του Ο΄Νιλ σε συνέντευξή του στο NBC News.

«Δύο διαφορετικοί άνθρωποι αφηγούνται δύο διαφορετικές ιστορίες για δύο διαφορετικούς λόγους», είπε στο κανάλι.

«Ό,τι λέει, το λέει. Δεν θέλω να το σχολιάσω», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπισονέτ είναι προγραμματισμένο να εμφανιστεί στην εκπομπή του CBS 60 Minutes ενόψει της κυκλοφορίας του δεύτερου βιβλίου του με τίτλο No Hero, το οποίο αναφέρεται στη θητεία του στο Σώμα.

Στο μεταξύ όμως, όπως επισημαίνει την Παρασκευή το BBC, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για το ενδεχόμενο να έχει αποκαλύψει διαβαθμισμένες πληροφορίες στο πρώτο του βιβλίο που αφορά την επιχείρηση εξόντωσης του μπιν Λάντεν.

Η επίσημη εκδοχή αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση έπειτα από πολλά χρόνια.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν διαψεύδουν, αλλά ούτε επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του Ο΄Νιλ, αλλά ανώτερα στελέχη των επίλεκτων δυνάμεων έστειλαν την περασμένη εβδομάδα επιστολή σε όλα τα μέλη των Navy Seals καλώντας τα να τηρήσουν τον κώδικα σιωπής σχετικά με τις πληροφορίες που αφορούν τις επιχειρήσεις τους, περιλαμβανομένου τού να μην διεκδικούν «δημοσίως τα εύσημα».

Όπως επισημαίνει πάντως το ΒBC, το σκοτάδι και η στενότητα του χώρου μέσα στο κτίριο όπου κρυβόταν ο μπιν Λάντεν κάνουν ορισμένα μέλη των Navy Seals να αμφισβητούν κατά πόσο ήταν δυνατόν να προσδιοριστεί από ποιόν προήλθε η μοιραία σφαίρα που σκότωσε τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.