Τουλάχιστον δέκα εκρήξεις έπληξαν την Παρασκευή το πρωί σπίτια και αυτοκίνητα στελεχών του παλαιστινιακού κινήματος Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές, ενώ δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και μέλη του κινήματος.

Αγνωστα παραμένουν τα κίνητρα για τις εκρήξεις αυτές τις οποίες καταδίκασε η Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ενώ η ισλαμιστική Χαμάς κατήγγειλε την «εγκληματική» ενέργεια.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε διάστημα μερικών ωρών, πριν από τις 6.30 το πρωί. Στόχος μίας από τις εκρήξεις ήταν ξύλινη εξέδρα που είχε στηθεί στη Δυτική Γάζα εν όψει της εκδήλωσης για τη 10ή επέτειο από τον θάνατο (στις 11 Νοεμβρίου του 2004) του Γιάσερ Αραφάτ, βασικού ιδρυτή και ηγέτη της Φατάχ.

Ο Αμπντάλα Αμπου Σαμχαντάνα, αξιωματούχος της Φατάχ, δήλωσε ότι η επετειακή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί παρά τις εκρήξεις. «Κανείς δεν θα αποτρέψει την εκδήλωση αυτή η οποία θα πραγματοποιηθεί παρά τις εκρήξεις και τον τρόμο που επιδιώκουν να σπείρουν οι δράστες», σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που η επέτειος του θανάτου του Αραφάτ θα τιμηθεί δημόσια στη Λωρίδα της Γάζας.

Χαμάς και Φατάχ συμφώνησαν τον Απρίλιο να σχηματίσουν κυβέρνηση «συμφιλίωσης», σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι βαθιές πολιτικές ρήξεις μεταξύ τους, οι οποίες χρονολογούνται από το 2007, όταν η Χαμάς κατέλαβε διά της βίας την εξουσία στη Γάζα, εκδιώκοντας τις δυνάμεις της Φατάχ.

Η Χαμάς θεωρητικά εκχώρησε την εξουσία στη Γάζα κατά τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στις 2 Ιουνίου, μετά τη συμφιλίωση με τη Φατάχ.

Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο δράστης των επιθέσεων, ωστόσο επιστολή που είχε αφεθεί σε ένα από τα σημεία των εκρήξεων υπογράφεται από το Ισλαμικό Κράτος. Πηγές στη Φατάχ δηλώνουν ότι αμφισβητούν τη γνησιότητα της επιστολής και εκτιμούν ότι είναι πιθανότερο οι δράστες να θέλουν να σπείρουν τον φόβο καλύπτοντας την πραγματική τους ταυτότητα.