«Αν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 κέρδιζαν όσοι ήταν αντίθετοι με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αυτό θα είχε οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής από την Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

Οπως είπε, φοβήθηκε σε δύο περιπτώσεις ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ: Οταν ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε στις Κάννες δημοψήφισμα και στις διπλές εκλογές του 2012.

«Ηταν μια αποφασιστική στιγμή η απόφαση της τραπεζικής ένωσης μετά τις εκλογές» είπε ο κ. Βαν Ρόμπαϊ και πρόσθεσε: «απαντώντας ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ελλάδα δεν κινδύνευσε. Ομως απαντώντας προσωπικά, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι στις Κάννες φοβήθηκα».

Σε ερώτηση για το αν η ΕΕ ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια χρεοκοπία το 2010, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε ότι τότε έλειπε η θεσμική υποδομή, καθώς εκείνοι που δημιούργησαν το ευρώ δεν θεώρησαν πως μια χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να έχουν όλοι κατά νου ότι η Ελλάδα έκανε μια τιτάνια προσπάθεια να παραμείνει στην ευρωζώνη και ζήτησε «να μην χαραμιστεί» στέλνοντας το μήνυμα: «Μην πετάτε τις θυσίες που έχουν γίνει»

Λίγο αργότερα, ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ ανέβασε στον λογαριασμό του στο Twitter το ακόλουθο μήνυμα: «(Είμαι) στην Αθήνα για να συζητήσω για την κατάσταση της (Ευρωπαϊκής) Ενωσης και το μέλλον της Ευρώπης».

Η ανάρτηση συνοδευόταν από μια φωτογραφία της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχε.

Ο κ. Βαν Ρόμπαϊ βρίσκεται στην Αθήνα για την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του «Η Ευρώπη στη θύελλα – Υποσχέσεις και προκαταλήψεις».

Η παρουσίαση έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, με ομιλητές, εκτός από τον Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ Λουκά Τσούκαλη και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρέθηκε αργότερα στα γραφεία της Frontex, όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Αργότερα θα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.