Mε ισχυρό μήνυμα στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έφθασε στη Λευκωσία ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η υποστήριξη σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο συνοδεύτηκε από κοινή άσκηση κυπριακών και ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον χερσαίο και εναέριο χώρο της Κύπρου για πρώτη φορά από το 1996.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Κύπρος και Ελλάδα ενδιαφέρονται για την αποκλιμάκωση της έντασης με την άρση των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σημειώνεται πάντως ότι μια φόρμουλα, την οποία ο ειδικός σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών Εσπεν Αϊντα ανέπτυξε στην ελληνική κυβέρνηση κατά τις επαφές του στην Αθήνα και χθες κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, απορρίπτεται από την κυπριακή κυβέρνηση.

Σε μια προσπάθεια να ακολουθήσει τη μέση οδό ο κ. Αϊντα εισηγείται αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις για το μέλλον των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Το τελευταίο ανοίγει την πόρτα στο αίτημα της Αγκυρας για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου πριν από την επίλυση του Κυπριακού. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει διακηρύξει επανειλημμένως –το έπραξε και χθες –ότι οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι του νησιού ανήκουν στο κράτος και πως οι Τουρκοκύπριοι θα ωφεληθούν από αυτούς μετά τη λύση του Κυπριακού.

Το θέμα των ιδεών Αϊντα αλλά και ο συντονισμός των επόμενων ενεργειών Ελλάδας – Κύπρου, ιδιαιτέρως αν η Αγκυρα κλιμακώσει τις προκλήσεις της, θα είναι στην ατζέντα των σημερινών συνομιλιών Αναστασιάδη – Σαμαρά. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μιλήσει το μεσημέρι στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ. Σαμαράς και Αναστασιάδης αναχωρούν το απόγευμα μαζί για το Κάιρο, όπου θα συμμετάσχουν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ ελ Σίσι στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής, η οποία φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει τα μέγιστα την Αγκυρα καθώς γίνεται το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενεργειακού άξονα που θα είναι ανοιχτός για συμμετοχή και άλλων χωρών όπως το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν ο οποίος αναχώρησε χθες από τη Λευκωσία, μίλησε για διεθνή κοινοπραξία ενέργειας εντός του 2015. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν στα «ΝΕΑ» ότι από τη Σύνοδο πρέπει να αναμένεται «μια ισχυρή διακήρυξη – δέσμευση των τριών ηγετών, η οποία θα δίνει τους όρους εντολής για το πώς προχωρεί συγκεκριμένα η συνεργασία ανάμεσα σε αυτές τις τρεις χώρες»

15ΕΤΕΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν θα πρέπει να αποκλείονται και ανακοινώσεις σε διμερές επίπεδο καθώς θα πραγματοποιηθούν και διμερείς συναντήσεις μεταξύ των ηγετών. Μία από τις ανακοινώσεις που πιθανότατα να γίνει είναι η συμφωνία μεταξύ Κύπρου – Αιγύπτου διαρκείας 15 ετών για την αγορά από την Αίγυπτο κυπριακού φυσικού αερίου από το «οικόπεδο 12», το οποίο θα μεταφέρεται μέσω αγωγών που θα γίνουν έως το 2108. Η συμφωνία αυτή θα αποφέρει στην Κύπρο 12 – 15 δισ. ευρώ.

Η οριοθέτηση της ΑΟΖ

Ανοικτό θέμα μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι αυτό της οριοθέτησης της μεταξύ τους ΑΟΖ. Οι επαφές και διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών χρονολογούνται από παλιά, όμως τον τελευταίο καιρό το Κάιρο (μετά την επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία) εμφανίζεται περισσότερο ευέλικτο και διατεθειμένο να καταλήξει σε συμφωνία. Το βέβαιο είναι πως το θέμα θα συζητηθεί στο Κάιρο, αλλά οι πιθανότητες να υπάρξουν συμφωνία και ανακοίνωση είναι μάλλον πολύ περιορισμένες.