Η Ελλάδα βγαίνει από την Εντατική, αλλά η νοσηλεία της θα συνεχιστεί. Αυτό άφησαν σαφώς να εννοηθεί οι ιθύνοντες της ευρωζώνης Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και Πιερ Μοσκοβισί σε δηλώσεις τους προς τους εκπροσώπους του Τύπου λίγο μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup χθες στις Βρυξέλλες.
Τόσο ο ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο γάλλος επίτροπος ανέφεραν πως σε γενικές γραμμές οι πάντες συμφωνούν ότι το 2015 θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα προληπτικό δίχτυ προστασίας του ελληνικού κράτους από ενδεχόμενες αρνητικές διαθέσεις των αγορών. Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είπε συγκεκριμένα ότι υπάρχει «ισχυρή υποστήριξη» στο Eurogroup για να πάρει η Ελλάδα την προληπτική γραμμή ECCL του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Εναντι αυτής της προστασίας η Ελλάδα θα αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, οι οποίες ωστόσο θα είναι διαφορετικής ποιότητας και κάπως λιγότερο δεσμευτικές από αυτές του Μνημονίου. Ο Ντεϊσελμπλούμ μίλησε για όρους και προϋποθέσεις εποπτείας, αλλά πρόσθεσε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες μένει να συζητηθούν.

Οσον αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το βέβαιο είναι ότι αποκλείεται να αποξενωθεί από την Ελλάδα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει στο μέλλον να διαδραματίζει τον ίδιο ρόλο με αυτόν που διαδραμάτισε έως σήμερα.

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Οι ιθύνοντες της ευρωζώνης δεν απέκλεισαν χθες το ενδεχόμενο να μην απαιτηθεί η εκταμίευση των χρημάτων που η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από το ΔΝΤ, ενώ ελληνικές πηγές επιβεβαίωναν πως το θέμα αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το 2015 οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της θα περάσουν σε νέα φάση, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι ο περιορισμός των παρεμβάσεών τους στα σημαντικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και όχι στο σύνολο των τομέων της οικονομικής δραστηριότητας. Αλλωστε και ο Μοσκοβισί είπε χθες ότι θα σταματήσει η επέμβαση στη «μικροδιαχείριση», που τόσο έχει ενοχλήσει.

Αναγκαία προϋπόθεση για το πέρασμα στη νέα φάση των σχέσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της είναι, όπως δήλωσαν χθες έλληνες και κοινοτικοί αξιωματούχοι, να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα.

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η τρόικα, σε πλήρη σύνθεση, θα επιστρέψει στην Ελλάδα πριν από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι μόλις τελειώσει τις διαπραγματεύσεις της με τις ελληνικές Αρχές θα φθάσει και ο ίδιος στην Αθήνα.

Ωστόσο ο Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίασε ένα πακέτο προτάσεων στην τρόικα, «πρέπει να γίνουν περισσότερα» για να υπάρξει συμφωνία.

Στην παρθενική εμφάνισή του χθες στο Eurogroup ο γάλλος επίτροπος θέλησε σαφώς να δώσει διαφορετικό στίγμα από τον Ολι Ρεν, λέγοντας ότι μείζον θέμα για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η μακρόχρονη περίοδος λιτότητας.

TΙ ΕΙΝΑΙ. Η νέα πιστωτική γραμμή που υπέδειξε ο Ντεϊσελμπλούμ έχει διάρκεια ένα χρόνο, με δυνατότητα παράτασης για άλλα δύο εξάμηνα.

Το προβληματικό για την κυβέρνηση στοιχείο της είναι ότι –κατά τον Κανονισμό –συνοδεύεται από «Μνημόνιο», το οποίο θα περιγράφει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση της βοήθειας. Βεβαίως, δεν θα είναι κανονικό Μνημόνιο όπως το σημερινό, αλλά κάτι πιο «λάιτ». Ωστόσο, η λέξη και μόνο θεωρείται «τοξική» για την Ελλάδα.

Επίσης, η συγκεκριμένη γραμμή προβλέπει «ενισχυμένη εποπτεία» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και «όπου ενδείκνυται, από το ΔΝΤ» και υποχρέωση του επωφελούμενου κράτους να παίρνει μέτρα για να αντιμετωπίσει «πηγές ή πιθανές πηγές δυσκολιών».

Προβλέπονται επίσης τακτικές αποστολές της Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και «όπου ενδείκνυται, του ΔΝΤ» για την αξιολόγηση της προόδου στην εφαρμογή των υιοθετηθέντων μέτρων. Κάθε τρίμηνο θα κοινοποιούνται τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης στο Διοικητικό Συμβούλιο το Μηχανισμού.

Η γραμμή μπορεί να ακυρωθεί αν η επωφελούμενη χώρα δεν τηρήσει τους όρους που έχει συμφωνήσει ή αν επιδεινωθούν οι συνθήκες. Σε αυτή την περίπτωση, προβλέπεται επιστροφή σε κανονικό Μνημόνιο.