Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αφαιμάξεις κεφαλαίων εταιρείας την τελευταία 20ετία, στην οποία εμπλέκονται σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Στον ρόλο του θύματος πρωταγωνιστούσε η Hellas II, μητρική της εταιρείας τηλεπικοινωνιών TIM, ενώ ως θύτες κατηγορούνται δύο από τα μεγαλύτερα funds στην υφήλιο, τα TPG και APAX. Το σχέδιο εκτελέστηκε με πολύπλοκα χρηματοοικονομικά εργαλεία και είχε κοινοποιηθεί στις Αρχές του Λουξεμβούργου, όπως προκύπτει από την παγκόσμια έρευνα σε φορολογικές συμφωνίες μεταξύ εταιρειών και του Μεγάλου Δουκάτου.

Η αφαίμαξη αυτή, η οποία αφορούσε ιδιωτικά συμφέροντα, όσο και αν φαίνεται περίεργο είχε αντίκτυπο και στο δημόσιο συμφέρον: οι φόροι που κατέβαλλε στην Ελλάδα η επιχείρηση πριν από την εκτέλεση του σχεδίου ήταν σχεδόν οι τριπλάσιοι σε σχέση με αυτούς που κατέβαλλε μετά –και αυτό συνέβη αρκετά πριν από την οικονομική κρίση.

Τα funds κατηγορούνται ότι τη διετία 2005-2006 φόρτωσαν με δάνεια και μετά τα ρούφηξαν στα ταμεία τους μέσω των ειδικά δομημένων εργαλείων CPECs ώστε να αποφεύγεται η φορολόγηση κεφαλαίων που προέρχονται από το Λουξεμβούργο. Η έγκριση των φορολογικών συμφωνιών για τα CPECs δόθηκε το 2005 από τον Μάριους Κολ, τον τότε επικεφαλής του Γραφείου 6 – Ανωνύμων Εταιρειών στις λουξεμβουργιανές φορολογικές Αρχές.

Από την απομαγνητοφώνηση των διαλόγων κατά τη συνάντηση των εκκαθαριστών που ερευνούν την υπόθεση της Hellas, ο Μάριους Κολ φέρεται να υποστηρίζει ότι παραπλανήθηκε από αυτούς που εκτέλεσαν το σχέδιο της αφαίμαξης. Ο ίδιος όμως εμφανίζεται το 2009, ενώ η εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχει πλέον μετονομαστεί Wind, να υπογράφει ξανά άλλες συμφωνίες που αφορούσαν την ελάφρυνση φόρων στο Λουξεμβούργο και μετεγκατάσταση της έδρας της εταιρείας στο Λονδίνο για να πραγματοποιηθεί ένα είδος προσυμφωνημένης ελεγχόμενης πτώχευσης και επαναγοράς της. Για την υπόθεση υπάρχουν ανοικτές νομικές διαδικασίες σε Νέα Υόρκη και Λουξεμβούργο.