Στο Λουξεμβούργο οι τράπεζες είναι περισσότερες από τα σουπερμάρκετ. Και όχι τυχαίως. Επί δεκαετίες το κατ’ ευφημισμόν Μεγάλο Δουκάτο δημιούργησε ένα πλέγμα φορολογικών και άλλων κινήτρων, στόχος των οποίων ήταν να πεισθούν οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη να εγκατασταθούν φορολογικώς στην επικράτειά του. Με άλλα λόγια, εκμεταλλευόμενο το λιλιπούτειο μέγεθός του και ασκώντας εμφανώς αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό, το Λουξεμβούργο στέρησε έσοδα από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και τόνωσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας του. Ενας από τους αρχιτέκτονες αυτού οικοδομήματος είναι αναμφιβόλως ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο άνθρωπος που πυκνά – συχνά επικρίνει τις ελληνικές Αρχές για την ανικανότητά τους να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή, την οποία ωστόσο η χώρα του έχει αναγάγει σε επιστήμη. Η απάντηση των Αρχών του Λουξεμβούργου στις εναντίον τους αιτιάσεις είναι ότι ακόμη και αν δεν είναι ηθικές οι πρακτικές τους, εκ του ασφαλούς είναι νόμιμες. Ισως και να είναι έτσι.

Ωστόσο, εδώ ακριβώς βρίσκεται η ρίζα του κακού. Δηλαδή, στο γεγονός ότι η Ευρώπη επιχειρεί να εναρμονίσει τις πρακτικές των κρατών – μελών της μόνο στον τομέα των κρατικών δαπανών και όχι στον τομέα των κρατικών εσόδων. Θέτει ανώτατα όρια στα επίπεδα των κρατικών εξόδων και αρνείται να θέσει ελάχιστα όρια στους φορολογικούς συντελεστές. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη προ τριάντα ετών οι οικονομικοί αναλυτές είχαν επισημάνει ότι η νομισματική ένωση κρατών χωρίς τη φορολογική ένωση είναι ανέφικτη.

Ο αειθαλής Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν στην τελευταία δημόσια παρέμβασή του στις Βρυξέλλες υποστήριξε ότι οι χώρες του ευρώ που θέλουν και μπορούν να προχωρήσουν στη φορολογική τους ενοποίηση θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα της Ευρώπης, στο εσωτερικό του οποίου οι επιχειρήσεις, τα άτομα, οι επενδύσεις, τα αγαθά και οι υπηρεσίες θα έχουν την ίδια ακριβώς φορολόγηση. Οταν αυτό συμβεί και αν το Λουξεμβούργο είναι μέσα, θα έχει εκ νέου το δικαίωμα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να παραδίδει μαθήματα οικονομικής διακυβέρνησης σε άλλους.