Λουκέτο (προσωρινό) σε εργοστάσια, σχολεία και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ρύθμιση της κυκλοφορίας, απαγόρευση ακόμη και των μπάρμπεκιου. Εν όψει του οικονομικού φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (Apec), το οποίο θα λάβει χώρα στο Πεκίνο από τις 7 έως τις 12 Νοεμβρίου, η κινεζική κυβέρνηση έχει κηρύξει έναν πραγματικό «πόλεμο κατά της ρύπανσης».

Η κινεζική πρωτεύουσα προετοιμάζεται εδώ και αρκετούς μήνες για το μεγάλο συμβάν. Στόχος, επισημαίνει στη Liberation o γάλλος δημοσιογράφος Φιλίπ Γκρανζερό, είναι να ωραιοποιηθούν οι δραματικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα μάτια του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, του αμερικανού ομολόγου του Μπαράκ Ομπάμα και των υπόλοιπων υψηλών προσκεκλημένων.

Από τις αρχές του μήνα λοιπόν, 805 εργοστάσια στις πέριξ επαρχίες έχουν υποχρεωθεί να σταματήσουν τις μηχανές για 12 μέρες και 223 ακόμη έχουν λάβει σαφείς οδηγίες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων. Προκειμένου να γίνουν όλα όπως πρέπει – και να μην κινδυνεύσουν οι πνεύμονες των ξένων αξιωματούχων – η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε επιθεωρητές να βεβαιώσουν ότι όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις ακολουθούν αυστηρά την κατευθυντήρια γραμμή.

Στην ίδια λογική, σχολεία και επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστά κατά τη διάρκεια του φόρουμ, ώστε να περιοριστεί η κυκλοφορία στους δρόμους. Και προκειμένου να αναπληρωθούν οι ώρες (εργασίας ή σχολείου) που θα χαθούν στις «διακοπές του Apec», εργαζόμενοι και μαθητές θα αξιοποιήσουν αρκετά Σαββατοκύριακα στη σειρά.

Εναν μήνα μετά τον πιο «ανθυγιεινό» μαραθώνιο του Πεκίνου, το τελευταίο που θέλουν οι κινεζικές Αρχές είναι να δουν αντίστοιχες φωτογραφίες ντροπής (μαραθωνοδρόμοι να τρέχουν με μάσκες) να κάνουν τον γύρο του κόσμου. Λίγο πριν από την άφιξη των ξένων αξιωματούχων, εκείνη η «χαλαρή» στάση των κινεζικών Αρχών αντικαθίσταται με έναν υπερβάλλοντα ζήλο, στο πλαίσιο του οποίου απαγορεύονται επίσης τα μπάρμπεκιου και η αποτέφρωση… Οι οδηγίες προς τους υπεύθυνους του κρεματορίου ενός από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία της πρωτεύουσας είναι σαφείς: κατά τη διάρκεια του φόρουμ, κανένα ρούχο νεκρού δεν θα αποτεφρωθεί, έστω και αν παραβιάζεται μία πολύ μακρά κινεζική παράδοση. Προς αποφυγήν «παρατράγουδων», μία μεγάλη πινακίδα στην είσοδο του νεκροταφείου ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο.