Δύο ουκρανοί στρατιώτες και ένας πολίτης σκοτώθηκαν την Τετάρτη στα ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, την ώρα που η εύθραυστη εκεχειρία στις αυτονομιστικές επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ απειλείται ολοένα και περισσότερο μέρα με την ημέρα.

«Τις τελευταίες 24 ώρες χάσαμε δύο στρατιώτες ενώ άλλοι 9 τραυματίστηκαν», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού Άντρι Λισένκο, χωρίς να διευκρινίσει πού σημειώθηκαν οι θάνατοι αυτοί.

Στο Ντονέτσκ, οι δημοτικές αρχές ανέφεραν ότι ένας πολίτης σκοτώθηκε και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης νύχτας.

Το πρωί, πυρά πυροβολικού και εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών Γκραντ ακούγονταν γύρω από την περιοχή του αεροδρομίου, το οποίο αποτελεί το επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων εδώ και πολλούς μήνες. Πυκνός καπνός υψωνόταν επίσης κοντά στο χωριό Πίσκι που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις και βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο.

Ο Λισένκο τόνισε ότι έχουν ενταθεί τα πυρά εναντίον των θέσεων των ουκρανικών δυνάμεων, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι συνεχίζει να εφοδιάζει τους αυτονομιστές με «σημαντικές ποσότητες» στρατιωτικού εξοπλισμού και σημαντικό αριθμό ανδρών.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα διακόψει τη χρηματοδότηση των εδαφών που είναι υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών. «Όταν οι Ρώσοι τρομοκράτες αποσυρθούν από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ και ανακτήσουμε τον έλεγχο αυτών των εδαφών, θα χορηγήσουμε σε κάθε κάτοικο τα επιδόματα που δικαιούνται», είπε ο Γιατσενιούκ κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Υποσχέθηκε ωστόσο ότι δεν θα σταματήσει η χορήγηση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές αυτές, ώστε να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Από το Βερολίνο, ο σύμβουλος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κριστόφ Χόισγκεν, είπε ότι επιθυμεί οι ηγέτες των αυτονομιστών που εξελέγησαν στις αμφιλεγόμενες «εκλογές» της Κυριακής να προστεθούν στον κατάλογο των ανταρτών και των Ρώσων αξιωματούχων στους οποίους έχει απαγορευτεί η είσοδος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρόκειται για ανθρώπους που εγώ θα πρότεινα να μπουν στον κατάλογο των κυρώσεων» είπε ο Χόισγκεν, επαναλαμβάνοντας την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης ότι οι εκλογές στην ανατολική Ουκρανία παραβιάζουν την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.