Ετοιμη να παραδώσει φυσικό αέριο στην ουκρανική πλευρά δηλώνει η ρωσική Gazprom, κυρώνοντας την απόφαση για τις νέες τιμές προς το Κίεβο, όταν η ουκρανική Naftogaz «τηρήσει και τις δικές της δεσμεύσεις».

Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο, διασφαλίζοντας έτσι και τη διέλευση ρωσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Η ρωσική κυβέρνηση μόλις υπέγραψε το διάταγμα που αφορά τη χαμηλότερη τιμή για τις εξαγωγές (φυσικού αερίου) στην Ουκρανία» ανέφερε το Σάββατο ο Σεργκέι Κουπριάνοφ, εκπρόσωπος της Gazprom, μιλώντας σε ρωσικές ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Επομένως, η Ρωσία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις τη που απορρέουν από τη συμφωνία» συνέχισε προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι «έτοιμη να επαναλάβει τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ουκρανία όταν η Naftogaz θα έχει εκπληρώσει και τις δικές της υποχρεώσεις».

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο ορίζεται στα 378,22 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα η τιμή του φυσικού αερίου μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015.

Μετά τις διήμερες διαπραγματεύσεις τους στις Βρυξέλλες, η Ουκρανία και η Ρωσία κατέληξαν τελικά σε μια προσωρινή συμφωνία που εξασφαλίζει τον εφοδιασμό της Ουκρανίας, αλλά επίσης και της δυτικής Ευρώπης, με φυσικό αέριο για τον χειμώνα.

Η ρύθμιση του χρέους των 3,1 δισ. δολαρίων της Ουκρανίας προς τη Ρωσία θα γίνει σε δύο δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται άμεσα και την δεύτερη μέχρι τα τέλη του έτους.