Με τον υπουργό Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Ερικ Χόλντερ συναντήθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο των πολιτικών επαφών του στην Ουάσιγκτον.

Ο Ερικ Χόλντερ εξέφρασε την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τις πρόσφατες επιτυχίες της Ελλάδας εναντίον της τρομοκρατίας, συνεχάρη τον έλληνα υπουργό και του ζήτησε να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τα συγχαρητήρια των ΗΠΑ για την επιτυχή Προεδρία της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Σημείωσε πως η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής χώρα κι ένας πραγματικός σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια ολοένα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Επιπλέον, ζήτησε τη συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση άμεσων προκλήσεων ασφαλείας, όπως είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIL) και οι ξένοι μαχητές.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε ικανοποίηση για το άριστο επίπεδο συνεργασίας των δύο πλευρών και επεσήμανε την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική πλευρά σε όλα τα επίπεδα, πρωτίστως στο οικονομικό.

Τόνισε, επίσης, ότι η ασφάλεια της χώρας είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική και πολιτική σταθερότητά της.

Δήλωσε, τέλος, ότι είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Ελλάδα μια σταθερή και ασφαλής χώρα.

Στον Λευκό Οίκο ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τα στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τσάρλι Κάπτσιν και Εϊβερι Αλφα, ανταλλάσσοντας μαζί τους απόψεις για τρέχοντα θέματα ασφάλειας και διεθνούς τρομοκρατίας.

Η επίσκεψη του έλληνα υπουργού στην Ουάσινγκτον ολοκληρώθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τη συνάντησή του με τη Συντονίστρια επί θεμάτων αντιτρομοκρατίας, πρέσβη Τίνα Καϊντανάου.

Η πρέσβης τόνισε την επιτακτική ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων μαχητών με την ανταλλαγή πληροφοριών σε όλα τα επίπεδα, κυρίως μέσω της αξιοποίησης υφιστάμενων θεσμών και διαδικασιών όπως η Interpol και το σύστημα Σένγκεν.

Ο κ. Κικίλιας διαβεβαίωσε την αμερικανική πλευρά ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας από όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από