Σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία τίθενται από την Πέμπτη (30/10) όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, παλαιές και νέες, στη βάση του νέου οργανισμού του υπουργείου Οικονομικών που παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία στην ΓΓΔΕ.

Στο πλαίσιο αυτό η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου έδωσε αυστηρές εντολές στους προϊστάμενους των οργανικών μονάδων της ΓΓΔΕ για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2014.

Οι στόχοι αυτοί αφορούν μεταξύ άλλων στα εξής:

  • Στην είσπραξη συνολικού ποσού 350 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες και από στοχευμένες δράσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
  • Στην διενέργεια τουλάχιστον 1.000 προληπτικών ελέγχων και ολοκλήρωση 20 υποθέσεων έρευνας και φοροδιαφυγής.
  • Στην αύξηση της οικειοθελούς συμμόρφωσης σε ποσοστό άνω του 90% στην υποβολή εμπρόθεσμων δηλώσεων ΦΠΑ ενεργών φορολογουμένων.
  • Στην ολοκλήρωση των υποθέσεων ενδικοφανών προσφυγών που εξετάζει η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών σε ποσοστό τουλάχιστον 40% πριν από την προβλεπόμενη από το νόμο καταληκτική ημερομηνία.
  • Στην διενέργεια 27 εσωτερικών ελέγχων στην ΓΓΔΕ τουλάχιστον μέχρι το στάδιο συντάξεως προσωρινών εκθέσεων.
  • Στον ανασχεδιασμό των διαδικασιών διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στην ανάπτυξη στρατηγικής με σκοπό την πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας είσπραξης.
  • Στη μείωση των ελέγχων εισαγωγών στα τελωνεία κατά 10% σε μηναία βάση με στόχο να φθάσουν τον Δεκέμβριο 2014 τον μέσο όρο της ΕΕ (15%) .

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως έως το τέλος του 2014 θα ολοκληρώσει 720 έλεγχους σε φορολογουμένους μεγάλου πλούτου και θα εισπράξει τουλάχιστον το 50% των βεβαιωθέντων ποσών, ενώ έχει δεσμευθεί για 680 μερικούς ελέγχους μεγάλων επιχειρήσεων από τους οποίους θα εισπράξει το 65% όλων των βεβαιωθέντων ποσών.