Ο Ολυμπιακός από κεκτημένη ταχύτητα μετά τη μεγάλη νίκη επί της Γιουβέντους στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, νίκησε στο ντέρμπι τον Παναθηναϊκό με 1-0 στο Γ. Καραϊσκάκης με άπιαστη κεφαλιά του Αυλωνίτη (59΄)και διατηρήθηκε σε απόσταση τριών βαθμών από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ.

Από στημένη φάση η ομάδα του Μίτσελ έλυσε το γόρδιο δεσμό της συμπαγούς άμυνας του Παναθηναϊκού. Ο Τάσος Αυλωνίτης που πήρε τη θέση του τραυματία Μποτία (57΄) δύο λεπτά αργότερα άνοιξε λογαριασμό στον σκοράρισμα και οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του τρίποντου. Από φάουλ του Ντομίνγκες ο Αυλωνίτης νίκησε στον αέρα τους Πράσινους και με κεφαλιά συστημένη στη γωνία έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα (1-0). Ο γκολκίπερ Λουκ Στιλ έπεσε στην πορεία της μπάλας, όμως δεν μπόρεσε να αντιδράσει.

Ο Ολυμπιακός έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματα του στο 81΄. Ο Δώνης έχασε τη μπάλα από την πίεση του Ντομίνγκες και ο Μήτρογλου έφυγε μόνος του μέσα στην περιοχή του ΠΑΟ. Ο Στιλ βγήκε και ανέτρεψε τον διεθνή φορ του Ολυμπιακού. Ο διαιτητής Καλογερόπουλος έδειξε αμέσως το σημείο του πέναλτι και την κίτρινη κάρτα στον γκολκίπερ του Παναθηναϊκού κάτω από τις διαμαρτυρίες των γηπεδούχων που ζητούσαν κόκκινη κάρτα.

Ο αθηναίος ρέφερι με χαρακτηριστική κίνηση έδειξε ότι ο Μήτρογλου έβγαινε στα πλάγια, ενώ ήταν σε θέση για γκολ. Αμέσως ο Καλογερόπουλος πήγε προς τον πάγκο του Παναθηναϊκού και απέβαλε τον Γιάννη Αναστασίου για διαμαρτυρίες. Ο τεχνικός των Πράσινων αποχώρησε με καθυστέρηση.

Το πέναλτι ανέλαβε να το εκτελέσει ο Μήτρογλου (ο Ντομίνγκες είχε χάσει πέναλτι στο ντέρμπι στο Γ. Καραϊσκάκης την περασμένη σεζόν) και ο Στιλ έπεσε στη γωνία του και απέκρουσε.

Το θέαμα ήταν φτωχό στο ντέρμπι. Κυριάρχησε η δύναμη και το πάθος.Το παιχνίδι ήταν πολύ κλειστό με αποτέλεσμα να γίνουν λιγοστές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες. Οι φιλοξενούμενοι ταμπουρώθηκαν στην άμυνα τους και προσπάθησαν με αντεπιθέσεις με τους Καρέλη, Ατζαγκούν, Ζέκα να πατήσουν στην περιοχή του Ρομπέρτο. Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να απειλήσει την Ερυθρόλευκη εστία, όμως με καλή οργάνωση στην άμυνα κράτησε μακριά από την εστία του Στιλ τα ατού του Ολυμπιακού.

Ο Μίτσελ πραγματοποίησε μία αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο ματς με τη Γιουβέντους στο Φάληρο. Ο Αφελάι πήρε τη θέση του Εντινγκά με στόχο να παίξει πιο επιθετικό παιχνίδι. Οι Ερυθρόλευκοι με σύστημα 4-2-3-1 δεν βρήκαν διαδρόμους απέναντι σε συμπαγής άμυνα στο α΄ ημίχρονο. Ο Μήτρογλου ήταν καλά μπλοκαρισμένος από τους Πράσινους στόπερ Σίλντενφελντ, Κουτρουμπή. Ο Αφελάι δεν μπόρεσε να κάνει το παιχνίδι του με αντίπαλο τον Τριανταφυλλόπουλο, ο Κασάμι που ανέλαβε ρόλο δεξιού μεσοεπιθετικού ήταν δραστήριος, όχι όμως αποτελεσματικός. Ο Ντομίνγκες περιορίστηκε στην οργάνωση του παιχνιδιού και δεν μπόρεσε να φτάσει με αξιώσεις στην εστία του Στιλ.

Η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου ακολούθησε το σύστημα 4-2-3-1. Οι Λαγός, Πράνιτς κέρδισαν και έχασαν μάχες στο χώρο του κέντρου. Ο Ατζαγκούν που έπαιξε πίσω από τον προωθημένο Καρέλη είχε παγιδευτεί ανάμεσα σε Μιλιβόγεβιτς, Μανιάτη . Οι Ζέκα και Μπούι που αγωνίστηκαν στις πτέρυγες βοήθησαν στην αμυντική τακτική και όχι στην επίθεση. Ετσι ο Καρέλης προσπαθούσε να τα κάνει σχεδόν όλα μόνος του.

Ο Ολυμπιακός είχε μια αξιόλογη ευκαιρία με τον Μανιάτη στο 14΄(το σουτ απέκρουσε ο Στιλ). Τα σουτ των Μιλιβόγεβιτς (28) , Καρέλη (45΄) δεν βρήκαν στόχο.

Στο β΄ ημίχρονο οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν το ματς με τις καλύτερες προϋποθέσεις με το γκολ του Αυλωνίτη (59΄). Το παιχνίδι είχε διακοπή έξι λεπτών λόγω των καπνογόνων που έριξαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Μετά το γκολ ο Παναθηναϊκός έπαιξε πιο επιθετικά. Και πάλι όμως δεν δημιούργησε φάσεις μπροστά στην εστία του Ρομπέρτο. Μία φάση που διαμαρτυρήθηκε ο Παναθηναϊκός ήταν το φάουλ που υπέδειξε ο Καλογερόπουλος για χέρι του Πέτριτς στις καθυστερήσεις (πολύ δύσκολη φάση, γιατί δεν φαίνεται καθαρά αν ο παίκτης του ΠΑΟ κάνει κοντρόλ με το χέρι).

Το ματς άρχισε με καθυστέρηση 7 λεπτών λόγω καπνογόνων που έριξαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού.

Κίτρινη κάρτα: Μιλιβόγεβιτς, Αφελάι, Μανιάτης, Καρέλης, Νάνο, Πράνιτς, Σίλντενφελντ, Στιλ, Πέτριτς.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρομπέρτο, Ελαμπντελαουί, Μποτία (57΄ λόγω τραυματισμού Αυλωνίτης) , Αμπιντάλ, Μαζουάκου, Μανιάτης, Μιλιβόγεβιτς, Κασάμι (75΄ Εντινγκά), Αφελάι, Ντομίνγκες (87΄ Φουστέρ), Μήτρογλου.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Στιλ, Τριανταφύλλοπουλος, Σίλντενφελντ (69΄ λόγω τραυματισμού Μέντες), Νάνο, Λαγός (75΄ Δώνης), Πράνιτς, Μπούι, Ατζαγκούν, Ζέκα,, Μπούι (63΄ Πέτριτς), Καρέλης.

***Ανέβηκε η ένταση λίγες ώρες πριν από το ντέρμπι των «αιωνίων», καθώς από τον Παναθηναϊκό δεν άφησαν ασχολίαστο το περιστατικό με το φέρετρο που άφησαν φίλοι του Ολυμπιακού έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Οι «πράσινοι» εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους υψηλούς τόνους εν όψει του αποψινού αγώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μετά το χθεσινοβραδινό συμβάν, για οτιδήποτε συμβεί στο ντέρμπι αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός».

Πάντως το πούλμαν της αποστολής του ΠΑΟ έφθασε στο «Γ. Καραϊσκάκης» λίγο μετά τις 5 μ.μ. χωρίς προβλήματα. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν μια πρώτη «γνωριμία» με τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, ενώ υπό την παρουσία των οπαδών του Ολυμπιακού βγήκαν στο χορτάρι οι παίκτες των Ερυθρολεύκων. Μαζί τους ήταν και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Βαγγέλης Μαρινάκης, που χαιρέτησε πολλούς από τους παίκτες.

Ωστόσο ο αγώνας δεν κατέστη δυνατό να ξεκινήσει στην προγραμματισμένη ώρα έναρξης, στις 7.30 μ.μ., καθώς η ατμόσφαιρα ήταν πνιγηρή εξαιτίας καπνογόνων που έκαναν και την ορατότητα στον αγωνιστικό χώρο εξαιρετικά περιορισμένη.