Λίγους μήνες προτού μεταβληθεί σε ρινγκ η παραλία του Βόλου, με πρωταγωνιστές ζωόφιλους και τον… μπόγια που επιστράτευσε για να απομακρύνει από τους δρόμους της πόλης τα αδέσποτα ζώα, μια δημοσκόπηση είχε φθάσει στα χέρια του υποψήφιου, τότε, δημάρχου. Αφορούσε την ιεράρχηση των προβλημάτων της πόλης σύμφωνα με τους πολίτες.

Τα αδέσποτα βρίσκονταν στην τρίτη-τέταρτη θέση. Το επιτελείο του είχε αναλάβει τη διατύπωση προτάσεων-λύσεων. Για τα αδέσποτα, όμως, ο υποψήφιος δήμαρχος είχε τη λύση στο… τσεπάκι του. «Θα σας πω εγώ τι θα κάνουμε. Μια νύχτα, θα τα φορτώσουμε σ’ ένα φορτηγό και θα τ’ αμολήσουμε από Λάρισα και πάνω…» φέρεται ότι πρότεινε. Αν αυτή η φήμη που κυκλοφορούσε ως ανέκδοτο στον Βόλο είναι πραγματική, τότε η επιλογή να συγκεντρωθούν τα ζώα υπό το φως της ημέρας είναι μια κάποια… πρόοδος.

Στον δεύτερο μήνα της θητείας του ως δήμαρχος ο Μπέος δεν ξαφνιάζει. Οσο κι αν περιστατικά όπως το πιο πρόσφατο με το ξύλο που έπεσε παρουσία του στην παραλία για τα αδέσποτα προκαλούν αντιδράσεις, εντούτοις ο δήμαρχος Βόλου είναι συνεπής στη δημόσια εικόνα που έχει δημιουργήσει τα τελευταία 25 χρόνια. Ο άλλοτε παράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου, που έχει συνδεθεί με την πιο σκοτεινή του πλευρά, πάτησε όσο κανένας άλλος στην απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών για να καταφέρει να εκλεγεί δήμαρχος. Και μάλιστα σε μια πόλη με μακρά παράδοση στην ανάδειξη προοδευτικών δημοτικών αρχόντων.

Μπορεί στο ψηφοδέλτιό του να ενέταξε πρόσωπα από διαφορετικά κόμματα, ο ίδιος όμως επιμένει να υπηρετεί το απολιτίκ προφίλ του – συνεπικουρούμενος μάλιστα από στελέχη της παράταξής του, γνωστά από την κομματική τους διαδρομή στη Μαγνησία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άρνησή του να συζητηθεί έστω στο Δημοτικό Συμβούλιο η έκδοση ψηφίσματος για την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Οι κακές γλώσσες, βέβαια, βλέπουν πίσω από αυτή την άρνηση και την πρόθεση του Μπέου «να μην τα σπάσει με τη Χρυσή Αυγή», αφού ψήφους άντλησε και από αυτή τη δεξαμενή.

Ολα γήπεδο. «Ο κόσμος του Βόλου μας ψήφισε και μας έστειλε στο ΔΣ για να προσφέρουμε έργο και όχι για πολιτική αντιπαράθεση. Η παράταξη δεν θα ψηφίσει ξανά ψήφισμα για τη γενική πολιτική. Μόνο για την πόλη μας» είχε πει τότε ο Μπέος, βρίσκοντας ένθερμο υποστηρικτή στο πρόσωπο του γιατρού και προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γιώργου Μουλά.

Ο Μουλάς είναι το κορυφαίο παράδειγμα στις «μεταγραφές» που έκανε προεκλογικά ο Μπέος, αφού ο νυν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου είχε εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές με τη βουλευτή Ζέττα Μακρή. Η υποψηφιότητά του με τον Μπέο, μάλιστα, είχε ερμηνευθεί από πολλούς ως έμπρακτη στήριξη της κυρίας Μακρή προς τον άλλοτε πρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις Μακρή – Μουλά είχαν διαρραγεί αρκετό καιρό νωρίτερα.

Κανείς δεν μπορεί να πει τι θα κάνει στην πενταετή θητεία του ο Μπέος για να υλοποιήσει τη μεγάλη του δέσμευση – «θα κάνω το Βόλο Μονακό» είχε δηλώσει -, ωστόσο το ξύλο έχει μεταφερθεί από τα γήπεδα τόσο στην παραλία με αφορμή τα αδέσποτα όσο και στις δημοτικές υπηρεσίες. Επιχειρηματίας-σύμβουλος της παράταξής του που φέρεται ότι χρωστά χρήματα στον δήμο και ως εκ τούτου θα πρέπει να εκπέσει του αξιώματός του έπιασε από τον λαιμό υπάλληλο της ταμιακής υπηρεσίας. Ο Μπέος υπερασπίστηκε τον σύμβουλό του λέγοντας: «Σιγά, ποιος δεν χρωστάει σήμερα;», διέταξε ΕΔΕ και δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί σε συνδικαλιστές δημοτικούς υπαλλήλους επειδή έκαναν στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για το επεισόδιο εις βάρος του συναδέλφου τους. Προεκλογικά ο Μπέος στόλιζε τους ανθυποψηφίους του με χαρακτηρισμούς όπως «τεμπέληδες» και «κοπρόσκυλα». Τώρα, μεταφέρει τους χαρακτηρισμούς σε υπαλλήλους…

Ο δήμαρχος Βόλου είναι μεταξύ των παραγόντων του ποδοσφαίρου που αναμένουν την εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση των στημένων. Η ανάκριση έχει ολοκληρωθεί και η δικογραφία βρίσκεται εδώ και καιρό στα χέρια του εισαγγελέα, ο οποίος θα προτείνει την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη ή μη. Ο Μπέος έμεινε προφυλακισμένος για περίπου έναν χρόνο. Αυτή η υπόθεση τον έχει στιγματίσει ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έχει συμβεί στην πολυτάραχη ζωή του. Ο ίδιος θεωρεί εαυτόν θύμα των πολιτικών συγκυριών – το ίδιο πιστεύει και για την ομάδα του, τον Ολυμπιακό Βόλου, και μάλιστα αυτή την άποψη για την ομάδα συμμερίζεται και μεγάλη μερίδα των οπαδών της – και δεν χάνει ευκαιρία να βάλλει εναντίον των δικαστών που έκριναν τότε, το 2011, την υπόθεσή του.

Στη διάρκεια της προφυλάκισής του η μεγάλη – και ανθρώπινη – αγωνία του ήταν τα παιδιά του, τέσσερα από τον πρώτο του γάμο και ένα αγοράκι, ο Αχιλλέας, που απέκτησε με τη σημερινή γυναίκα του, Εύη.

Αφετηρία ο Βόλος. Ο Βόλος είναι η γενέτειρα του 55χρονου Μπέου – έζησε εκεί έως τα τρία του χρόνια και στη συνέχεια η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Νέα Σμύρνη. Τη δεκαετία του ’80 μεταναστεύει στην Αμερική, στήνει στην αρχή μια πιτσαρία και στη συνέχεια ασχολείται με τον καλλιτεχνικό χώρο, οργανώνοντας συναυλίες ελλήνων καλλιτεχνών. Επιστρέφει στην Ελλάδα και στα τέλη του 1999 αναλαμβάνει το μάνατζμεντ της ΠΑΕ Πανιώνιος, ενώ επαγγελματικά δραστηριοποιείται ως ιδιοκτήτης και συνιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, αλλά και μάνατζερ καλλιτεχνών.

Στο ποδόσφαιρο αποκτά ορκισμένους φίλους και εχθρούς. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι αδελφοί Θωμάς και Βίκτωρ Μητρόπουλος, αλλά και ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας. Οταν βρέθηκε εκτός Πανιωνίου στράφηκε προς τις ομάδες της Μαγνησίας – αρχικά προς τη Νίκη Βόλου και στη συνέχεια στον Ολυμπιακό. Ενδιαμέσως είχε επιχειρήσει να καλλιεργήσει την ιδέα της συγχώνευσης των δύο ομάδων. Ο Μπέος γίνεται ο πρόεδρος που φέρνει τον Ολυμπιακό όχι απλά στην Α’ Εθνική, αλλά και στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά σαλόνια με την έξοδο στο Europa League.

Το σκάνδαλο των στημένων ανέκοψε την πορεία της ομάδας και οδήγησε τον Μπέο στη φυλακή. Αυτό όμως του έδωσε μια απροσδόκητη «υπεραξία» στον Βόλο, σε συνδυασμό με την απαξίωση, εν μέσω κρίσης, της πολιτικής και των πολιτικών: η αντίληψη ότι η ομάδα ήταν θύμα, άρα και ο Μπέος ήταν εξίσου θύμα, σε συνδυασμό με τον αφορισμό «οι πολιτικοί είναι κλέφτες, ο Μπέος μας έφταιξε;» του επέτρεψαν να κόψει πρώτος το νήμα, αναδεικνυόμενος δήμαρχος. Οσο για τη συνέχεια; Μέχρι τώρα, η πρόβλεψη του προκατόχου του, Πάνου Σκοτινιώτη ότι η πόλη θα ζήσει παρακμιακά φαινόμενα αποκτά περιεχόμενο.