Σφοδρή κόντρα έχει ξεσπάσει στη νότια Καλιφόρνια, μεταξύ του Edge, του κιθαρίστα των U2 και περιβαλλοντικών οργανώσεων στο Μαλιμπού, επειδή ο μουσικός σχεδιάζει να χτίσει πέντε κατοικίες στα 624 στρέμματα γης με θέα τον Ειρηνικό, που αγόρασε το 2005.

Η αίτησή του για οικοδομική άδεια απορρίφθηκε από την αρμόδια επιτροπή ακτών της πολιτείας το 2011, αλλά με κατοπινές διαπραγματεύσεις, η επιτροπή συμφώνησε να εκδώσει οριστική απόφαση τον Ιανουάριο του 2015.

Ο Edge έχει διαβεβαιώσει τις αρχές ότι οι κατοικίες του θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Οι οργανώσεις όμως, έχουν διαφορετική γνώμη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Independent», και τονίζουν ότι τα κτίσματα θα καταστρέψουν το τοπίο και θα βλάψουν την άγρια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

«Σεβόμαστε απόλυτα τη διαδικασία. Είναι σημαντική και οι ιδιοκτήτες θέλουν να κάνουν το σωστό. Θέλουν να χτίσουν τα σπίτια τους με τρόπο που θα προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον», δηλώνει η εκπρόσωπος του ιρλανδού καλλιτέχνη, Φιόνα Χάτον.

Η ίδια τονίζει ότι ο Edge ήδη άλλαξε τα αρχικά σχέδια και συμφώνησε να χτίσει σε χαμηλότερο επίπεδο του οικοπέδου ώστε να διατηρηθεί η θέα προς την παραλία και ότι έχει ακούσει προσεκτικά όλες τις απόψεις επί του θέματος.

Όμως, η Μέρι Γουάισμπροκ, υπεύθυνη της τοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης «Save open space» επιμένει ότι ο Edge θέλει να καταστρέψει την περιοχή.

«Γιατί να χαλάσει αυτό το ανέπαφο κομμάτι της ακτογραμμής του Μαλιμπού όταν υπάρχουν ήδη τόσες επαύλεις προς πώληση με πρόσβαση στην παραλία», αναρωτιέται.

«Είναι σαν να πηγαίνει ένας πλούσιος Αμερικανός στους διάσημους για τη φυσική τους ομορφιά παράκτιους Βράχους του Μοχέρ στην Ιρλανδία και να χτίζει εκεί βίλες», είπε η ίδια.