Την αναγνώριση θαλάσσιας υπηρεσίας ελλήνων ναυτικών σε πλοία ξένης σημαίας μη συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, καθώς και την επικαιροποίηση των προϋποθέσεων απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Το νέο Προεδρικό Διάταγμα αντικαθιστά, 16 χρόνια μετά, το Προεδρικό Διάταγμα 243/98, προσαρμόζοντας το θεσμικό πλαίσιο στα δεδομένα της σύγχρονης διεθνούς ναυτιλίας.

Πλέον το Προεδρικό Διάταγμα 141/2014, υπό τον τίτλο «Προϋποθέσεις απόκτησης αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας και δικαιώματα υπηρεσίας στα πλοία και άλλες διατάξεις-Αντικατάσταση προεδρικού διατάγματος 243/1998», καθορίζει ότι η θαλάσσια υπηρεσία κάθε κλάδου και κατηγορίας που παρέχεται από έλληνες ναυτικούς σε πλοία με ξένη σημαία μη συμβεβλημένα με το ΝΑΤ προσμετράται για την απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας, εφόσον αναγνωριστεί ως συντάξιμη στο ΝΑΤ. Βασική προϋπόθεση είναι να πρόκειται για πλοία ελληνικής πλοιοκτησίας ή το πλοίο να είναι διαχειριζόμενο από εταιρεία που έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Επιπλέον, με το Προεδρικό Διάταγμα 141/ 2014, μεταξύ άλλων, καθιερώνονται:

*Δύο νέες ειδικότητες, των Ηλεκτρολόγων Εμπορικού Ναυτικού και των Ηλεκτροτεχνιτών, ενώ προβλέπονται μεταβατικές διατάξεις για τους υπάρχοντες Ηλεκτρολόγους του Εμπορικού Ναυτικού.

*Δύο νέες ειδικότητες, ειδικευμένου ναυτικού καταστρώματος και ειδικευμένου ναυτικού μηχανής (ενσωματώνονται στα αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας κατώτερου προσωπικού καταστρώματος-μηχανής, αντίστοιχα).

*Η ανά πενταετία θεώρηση των πιστοποιητικών Σχολών Σωστικών Πυροσβεστικών Μέσων.

*Νέος τύπος πιστοποιητικών ασφάλειας δεξαμενοπλοίων και επιβατηγών πλοίων.

*Οι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί Γ΄ τάξης του Εμπορικού Ναυτικού (μη προαγωγικοί), εντός εξαετίας μπορούν να προαχθούν σε Πλοιάρχους και Μηχανικούς Β΄ τάξης Εμπορικού Ναυτικού.

*Οι Πλοίαρχοι και Μηχανικοί Β΄ τάξης Εμπορικού Ναυτικού (προέλευσης Λυκείων Εμπορικού Ναυτικού-ΛΕΝ), εντός εξαετίας μπορούν να προαχθούν σε Πλοιάρχους και Μηχανικούς Α΄ τάξης Εμπορικού Ναυτικού.