Υπερβολική απόφαση των διαιτητών κλασικού ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και κυρίως του Παναγιώτη Αναστόπουλου προκάλεσε την οριστική διακοπή της αναμέτρησης μεταξύ του Άρη και του ΠΑΟΚ.

Το ματς με ουσιαστικά λευκό αστυνομικό δελτίο έληξε 42 δευτερόλεπτα και ένα δέκατο πριν τη λήξη του ημιχρόνου με σκορ 33-31 υπέρ του Δικέφαλου του Βορρά.

Ο Αναστόπουλος τήρησε κατά γράμμα τον κανονισμό και τις προειδοποιήσεις του στους γηπεδούχους, αλλά βεβαιότητα όλων στο Αλεξάνδρειο ήταν ότι το ματς διεκόπη πρόωρα, χωρίς να ληφθεί υπόψη η ουσία του νόμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οπαδοί των γηπεδούχων αποχώρησαν με τάξη από το Αλεξάνδρειο, ενώ ακόμη κι όταν ανακοινώθηκε η οριστική διακοπή οι παρόντες δεν ξεπέρασαν τα όρια της ευπρέπειας.

Το πρώτο πρόβλημα καταγράφηκε στο τζάμπολ με το τελετουργικό που τηρούν οι οπαδοί του Άρη στα σημαντικά ματς.

«Ρολά χαρτιού ένα εκ των οποίων χτύπησε στο μέτωπο τον α΄ διαιτητή με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει ελαφρά(αιμορραγία η οποία σταμάτησε με τη φροντίδα του γιατρού του Άρη)» έγραψαν οι διαιτητές στο φύλλο αγώνα.

Κύλησε ένα δευτερόλεπτο αγωνιστικού χρόνου, οι διαιτητές πήγαν στα αποδυτήρια και προειδοποίησαν ότι θα ζητήσουν την εκκένωση του γηπέδου αν έπεφτε κι άλλο αντικείμενο.Οι οπαδοί από τις θύρες 5 και 6 έδειξαν γενικώς κόσμια διαγωγή, αλλά ξέχασαν τις προειδοποιήσεις λίγο πριν την λήξη του α΄ ημιχρόνου.

Το φύλλο αγώνα γράφει: «Οπαδοί της α΄ ομάδας πέταξαν 42 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του α΄ημιχρόνου στον αγωνιστικό χώρο πλαστικά μπουκάλια νερού, αναπτήρες και κέρματα».

Αμέσως ο Αναστόπουλος κατευθύνθηκε προς τη γραμματεία και σχεδόν αυτόματα ο τεχνικός διευθυντής των φιλοξενούμενων Νίκος Σταυρόπουλος έδωσε εντολή στους παίκτες, τους προπονητές και το προσωπικό στον πάγκο να αποχωρήσουν στα αποδυτήρια.

Οι διαιτητές αποχώρησαν κι εκείνοι στα αποδυτήρια γύρω στις 6.15 μ.μ., ζήτησαν να εκκενωθεί το γήπεδο και ξαναβγήκαν ύστερα από περίπου μία ώρα για να ελέγξουν αν πραγματοποιήθηκε η εντολή τους.

Βγήκαν από τη φυσούνα των αποδυτηρίων στο χώρο του βοηθητικού κι εκεί τους πλησίασε ο Νίκος Σταυρόπουλος. Ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ τους έδειξε τις εξέδρες, όπου υπήρχαν γύρω στα 200 άτομα προς αποχώρηση κι έναν δύο οπαδούς του Άρη, οι οποίοι έβριζαν τους φιλοξενούμενους από την εξέδρα πάνω από τα δημοσιογραφικά θεωρεία.

Όπως είπε ο κομισάριος του αγώνα Κώστας Τσούλης, το φύλλο αγώνα έκλεισε στις 8.25 μ.μ. προς γενική έκπληξη.

Προφανώς ο Άρης κινδυνεύει με βαριά τιμωρία. Η διοίκηση των Κίτρινων στράφηκε με δηλώσεις κατά της ΕΟΚ.Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Λευτέρης Αρβανίτης τόνισε: «Ο κ. Αναστόπουλος ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία να λήξει το παιχνίδι όπως εκείνος.Το σύστημα του μπάσκετ φαίνεται καθαρά ότι δεν θέλει τον Άρη που έχει αρχίσει να βρίσκει το δρόμο του.

Ήθελε από την πρώτη στιγμή να διακόψει το ματς εις βάρος του Άρη. Ήρθε να εκπληρώσει αποστολή.H Ομοσπονδία θέλει να πλήξει τον Άρη για τους λόγους που σας εξήγησα».

Ο τιμ μάνατζερ του ΠΑΟΚ Τέλης Ζουρνατσίδης είπε: «Και στην πρώτη διακοπή είπαμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παίξουμε και στη δεύτερη διακοπή όταν ανακοινώθηκε από τον διαιτητή ότι θα εκκενωθεί το γήπεδο δεν είχαμε κανένα πρόβλημα.

Η θέση μας ήταν συναινετική:ότι αποφασίσουν οι διαιτητές.Εγώ προσωπικά θέλω να αγωνιζόμαστε στο γήπεδο, είμαστε μπάσκετ».

Ρόλο στις εξελίξεις έπαιξε η παθητική στάση της διοίκησης του Άρη, όταν τα γεγονότα ήταν σε πλήρη εξέλιξη σε πλήρη αντίθεση με τον πολύ ενεργητικό και κοντά στα σημεία των αποφάσεων τιμ μάνατζερ του ΠΑΟΚ Νίκο Σταυρόπουλο.

Τέλος σε ανακοίνωσή της η ΚΑΕ Άρης αναφέρει: «Καταγγέλλουμε ότι ο διαιτητής Αναστόπουλος βρισκόταν σε εντεταλμένη υπηρεσία με στόχο να μην ολοκληρωθεί ποτέ ο αγώνας της ομάδας μας με τον ΠΑΟΚ.Οι προθέσεις του ήταν ξεκάθαρες από το ξεκίνημα του αγώνα και αποδείχτηκαν 42» πριν από τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, όταν χωρίς λόγο και αιτία αποχώρησε για τα αποδυτήρια.Αδιάψευστος μάρτυρας για το τελευταίο είναι η τηλεοπτική κάμερα, η οποία αποδεικνύει την ψευδή αναφορά στο φύλλο αγώνα περί ρίψεως αναπτήρων και κερμάτων.Ο κ. Αναστόπουλος δεν έμεινε εκεί, αλλά έκλεισε το φύλλο αγώνα την ώρα που το γήπεδο είχε εκκενωθεί υποδειγματικά από 5.000 φιλάθλους και με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες για να γίνει αυτό, λόγω των παράλληλων εκδηλώσεων στο γύρω χώρο του Αλεξανδρείου (Παγκόσμιο Κύπελλο Ξιφασκίας, Παγκόσμιο Κύπελλο Παράκτιας Κωπηλασίας, Ημιμαραθώνιος).

Πρόκειται για μία αδιανόητη απόφαση, η οποία εμπεριέχει δόλο.Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι διαιτητές αρνήθηκαν την ανάγνωση του φύλλου αγώνα πριν η Άρης ΚΑΕ υποβάλλει ένσταση.

Η Αρης ΚΑΕ δε σκοπεύει να παίξει το ρόλο του θύματος σ’ αυτόν τον ανηλεή πόλεμο που δέχεται και θα κυνηγήσει με όλα τα μέσα τη δικαίωσή της.Μία δικαίωση που, για τη σημερινή φαρσοκωμωδία, θα έρθει μόνο αν ο σημερινός αγώνας συνεχιστεί, ώστε να αναδειχτεί ο νικητής στον αγωνιστικό χώρο και μόνο.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι η αποκορύφωση του εγχειρήματος για να τερματιστεί η προσπάθεια που κάνει ο Άρης για να εξυγιανθεί και να επανέλθει εκεί που τον έχουν συνηθίσει οι φίλαθλοί του, έγινε τη μέρα που έλαβε χώρα το πρώτο sold out της χρονιάς στο ελληνικό πρωτάθλημα».