Σε συμφωνία για τους όρους της παροχής φυσικού αερίου στην Ουκρανία κατέληξαν Ρωσία – Ουκρανία. «τουλάχιστον για την χειμερινή περίοδο», όπως είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο και με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ο Πούτιν είπε από το Μιλάνο ότι η Ουκρανία δεν έχει πολλά χρήματα και εξέφρασε την ελπίδα του να βοηθήσει η Δύση το Κίεβο να ξεπεράσει το ταμειακό έλλειμμα.

Ηταν η δεύτερη τετραμερής συνάντηση των τεσσάρων ηγετών. Είχε προηγηθεί ένας πρώτος γύρος συνομιλιών, στον οποίο οι πλευρές διαπίστωσαν ότι οι «μεγάλες διαφορές» παραμένουν.

Νωρίτερα, ο Πέτρο Ποροσένκο είπε ότι Ρωσία και Ουκρανία είχαν συμφωνήσει στις βασικές παραμέτρους ενός συμβολαίου που θα λύνει τη διαμάχη των δύο χωρών για το φυσικό αέριο.

Ο Ποροσένκο έκανε τις δηλώσεις αυτές στο περιθώριο της Συνόδου Ευρώπης Ασίας.

«Σημειώσαμε κάποιες προόδους στο θέμα του φυσικού αερίου. Συμφωνήσαμε για τα νέα κριτήρια για τα συμβόλαια (παράδοσης αερίου) και τώρα πρέπει απλώς να συμφωνήσουμε για τις πηγές χρηματοδότησης, για τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί το συμβόλαιο αυτό» είπε ο Ποροσένκο σε δημοσιογράφους.

Ο γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε «συμφωνία» για να «επιταχυνθεί» η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών.

«Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή αιχμαλώτων, επιτεύχθηκε για μία ακόμη φορά μια συμφωνία για την επιτάχυνση» της διαδικασίας, επεσήμανε.

Το πρωί της Παρασκευής είχε ξεκινήσει στο Μιλάνο «πρωινό εργασίας» για την ουκρανική κρίση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πέτρο Ποροσένκο βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω -σε μία από τις σχετικά λίγες φορές από το ξέσπασμα της κρίσης- μαζί με την γερμανίδα καγκελάριο, τον γάλλο πρόεδρο, τον βρετανό πρωθυπουργό, τον ιταλό πρωθυπουργό, τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, βαν Ρόμπαϊ και Μπαρόζο, και την Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.