Μονομερής διαγραφή του χρέους δεν επιχειρήθηκε ούτε καν από την Αργεντινή. Δεν υπάρχει ούτε ως όρος ούτε ως σκέψη ακόμη και στην πιο ριζοσπαστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Την άποψη αυτή διατυπώνει ο Γιώργος Σταθάκης, μέλος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και τις επαφές που έκανε στο περιθώριο του ετήσιου Συνεδρίου του ΔΝΤ με στελέχη του Ταμείου, εκπροσώπους διεθνών τραπεζών και μεγάλες χρηματιστηριακές.

Γι’ αυτήν του την προσέγγιση δεν ευθύνεται το τζετ λανγκ από το υπερατλαντικό ταξίδι. Αφενός η Κουμουνδούρου συνειδητοποιεί ότι οι αγορές είναι έτοιμες να δείξουν δόντια σε κάθε βεβιασμένη κίνηση και αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τη συνάντησή του με τον ρεαλισμό.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Η επίσκεψη Σταθάκη στην Ουάσιγκτον ήταν μια καλή ευκαιρία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανοίξει διόδους επικοινωνίας με παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς όπως επίσης να κατανοήσει πώς ακριβώς τον αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό και όχι απαραίτητα εντός των ευρωπαϊκών ορίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Σταθάκης στις συναντήσεις του διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, ιδίως σε ό,τι αφορά το χρέος. Το είπε με σαφήνεια και στον Βήμα FM: «Δεν θα υπάρξει μονομερής διαγραφή. Το έχουμε πει 100 φορές αυτό. Η δανειακή σύμβαση θα αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους, με προοπτική να γίνει βιώσιμο το χρέος. Αυτό είναι το νούμερο 1 σημείο» είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι μπροστά σε μια νέα πολιτική πραγματικότητα που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να συζητήσουν το θέμα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους.

Αυτό ακριβώς είπε και στην ομιλία του στο ΔΝΤ, κάνοντας λόγο για απομείωση του χρέους. Την ομιλία του παρακολούθησαν εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και πολλοί τραπεζίτες οι οποίοι, επιχειρώντας να τον αποκωδικοποιήσουν, τον ρώτησαν επίμονα: «Τι θα κάνετε σε περίπτωση που γίνετε κυβέρνηση;». Οι απαντήσεις του οικονομικού στελέχους σχεδόν τους καθησύχασαν. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εμφανίστηκαν βέβαιοι για την ικανότητα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαχειριστεί την κρίση.

50-50. Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι οι διεθνείς οικονομικοί παράγοντες θεωρούν σχεδόν βέβαιη την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα την τοποθετούν χρονικά σε εκλογές που θα προκληθούν λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η εικόνα που μετέδωσαν όμως στον προσκεκλημένο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 50-50. Οι μισοί συνομιλητές του Σταθάκη εμφανίστηκαν ανήσυχοι για την οικονομική πολιτική που θα ασκήσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι μισοί περίπου συμφιλιωμένοι με την προοπτική να αναλάβει ένα αριστερό κόμμα τη διακυβέρνηση της χώρας με το ζήτημα του χρέους άλυτο.

Γενικά, ενώ άκουσαν, έδωσαν την αίσθηση πως δεν έχει εδραιωθεί ακόμη κλίμα εμπιστοσύνης ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως το πώς θα διαχειριστεί την κρίση. Είπαν όμως και κάτι καλό στον Γιώργο Σταθάκη σχολιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Οτι βλέπουν με καλό μάτι τις φορολογικές κατευθύνσεις του και κυρίως τις ρυθμίσεις που προβλέπουν μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων, σχολιάζοντας μάλιστα ότι «οι πλούσιοι δεν πληρώνουν όσα θα έπρεπε στη χώρα σας». Συγχρόνως οι ξένοι οικονομικοί παράγοντες επέμειναν στην ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές, ανεξαρτήτως τού εάν ισχύουν Μνημόνια ή όχι.