Επειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε μια σημαντική καμπή και αναμένεται από το τρέχον εξάμηνο να γυρίσει σε ανάπτυξη με μικρό θετικό πρόσημο. Η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έπληξε το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και, παρά το γεγονός ότι το τρέχον έτος υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη και στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις, οι δυσκολίες παραμένουν έντονες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο σύνολο των ελληνικών εταιρειών τα μεν κέρδη EBITDA αυξήθηκαν το 2013, ωστόσο το τελικό καθαρό αποτέλεσμα (προ φόρου) παρέμεινε ζημιογόνο και το 2013, με συνολικές ζημιές ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Σε αυτή τη συγκυρία λαμβάνει μεγαλύτερη αξία το γεγονός ότι οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές εταιρείες συνολικά το 2013, αν και μείωσαν τον κύκλο εργασιών τους κατά 4,5%, ωστόσο βελτίωσαν εντυπωσιακά την κερδοφορία τους.

Πράγματι, οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες παρουσίασαν υπερδιπλασιασμό στα κέρδη EBITDA (121%), ενώ υπήρξε αναστροφή του τελικού αποτελέσματος, εμφανίζοντας κέρδη προ φόρου 7,6 δισ. ευρώ το 2013, από ζημιές το προηγούμενο έτος. Ακόμη και αν εξαιρέσουμε τους δύο μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς, οι οποίοι διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα, τότε παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση στο τελικό καθαρό αποτέλεσμα (προ φόρου) κατά 75%.

Η εξέλιξη της κερδοφορίας των εταιρειών της έκδοσης είναι, λοιπόν, θετικότερη σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του συνόλου των ελληνικών εταιρειών. Βέβαια οι συνθήκες ύφεσης που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια επηρέασαν αρνητικά και πολλές κερδοφόρες εταιρείες και ομίλους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κατώτατο όριο κερδών EBITDA προκειμένου να συμπεριληφθεί μία επιχείρηση στις 500 πιο κερδοφόρες για το 2013 να διαμορφωθεί στα 3,25 εκατ. ευρώ, όταν το όριο αυτό ήταν 5,9 εκατ. ευρώ το 2007, μέγεθος σαφώς κατώτερο.

Χαρακτηριστικό της μεταβλητότητας της εποχής είναι ότι 129 εταιρείες της αντίστοιχης κατάταξης του 2012 δεν περιλαμβάνονται στην κατάταξη του 2013 και αντικαθίστανται από άλλες επιχειρήσεις. Τέλος, το γεγονός ότι από τις 500 κερδοφόρες εταιρείες του 2012 μόνον 62 είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ενδεικτικό της μεγάλης προσπάθειας που απαιτείται ώστε αυτό να καταστεί πόλος έλξης των σημαντικότερων ελληνικών εταιρειών.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι οι κορυφαίες αυτές επιχειρήσεις με τις εντυπωσιακές επιδόσεις τους είναι άξιες συγχαρητηρίων και πρέπει να αποτελέσουν το πρότυπο και για τις λοιπές επιχειρήσεις της χώρας. Στις παρούσες συνθήκες, όπου η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται σταδιακά στις διεθνείς αγορές και η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά, είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών λειτουργίας στην πραγματική οικονομία και η επάνοδος σε τροχιά ανάπτυξης. Σε αυτή την προοπτική, οι κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους επιδεικνύοντας τόλμη και αποφασιστικότητα.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος είναι διευθύνων συμβούλος ICAP Group