Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η άσκηση και η εκδήλωση προβολής του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου «Περσέας», στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελέτη και ανάπτυξη συστημάτων θαλάσσιας επιτήρησης, με έμφαση στην προστασία των θαλασσίων συνόρων. Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή συμμετείχε ενεργά στο συγκεκριμένο έργο, οργανώνοντας τα σενάρια της άσκησης καθώς και την επίδειξη του συστήματος, υπό το συντονισμό της αρμόδιας Διεύθυνσης Παρακολούθησης Θαλάσσιας Κυκλοφορίας του Λιμενικού» είπε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Το «Περσέας» θα ολοκληρώνει σε ένα κοινό σύστημα τα ήδη υπάρχοντα κρατικά συστήματα ασφάλειας θαλασσίων συνόρων, ώστε να υπάρξει ενιαίο και ενισχυμένο κοινοτικό σύστημα επιτήρησης, με λήψη και μετάδοση των πληροφοριών σε πραγματικό χρόνo» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, και εθνικός αντιπρόσωπος στο Η2020 SECURE SOCIETES, Αντισμήναρχος Γιώργος Καντεράκης.

«Για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης χρειάζονται καινούργια ηλεκτρονικά συστήματα και για αυτό συμμετέχουμε σε αυτές τις ασκήσεις, οι οποίες αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε συστήματος. Άλλωστε έχουμε εντάξει στην επόμενη προγραμματική περίοδο εξοπλιστικά προγράμματα που να έχουν σχέση με την ηλεκτρονική παρακολούθηση» ανέφερε, επίσης ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και συμπλήρωσε:

«Το Λιμενικό Σώμα κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια στην αντιμετώπιση του φαινομένου κι αν δεν έκανε αυτή την προσπάθεια η ροή των μεταναστών θα ήταν πολλαπλάσια σε σχέση με αυτό που δεχόμαστε σήμερα. Αν σταματούσαμε ή αν υιοθετούσαμε άλλες λογικές για τη φύλαξη των συνόρων, αυτή τη στιγμή η χώρα θα είχε κυριολεκτικά κατακλυσθεί».

Η ισπανική εταιρεία Indra ηγείται της ανάπτυξης του προγράμματος θαλάσσιας επιτήρησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ίδια στην εκδήλωση, το σύστημα θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των ήδη υπαρχόντων συστημάτων, μέσω της κοινής ανταλλαγής πληροφοριών που θα διοχετεύονται στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας (European Maritime Safety Agency, EMSA), τα Εθνικά Κέντρα Συντονισμού και την FRONTEX. Επιπλέον, προβλέπεται συνεργασία με το ΝΑΤΟ, το Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας, μη κράτη-μέλη της ΕΕ και άλλους φορείς.

Η χρηματοδότησή του έργου φθάνει τα 43,7 εκατομμύρια ευρώ για διάστημα τεσσάρων ετών.

Στο έργο συμμετέχουν 29 φορείς από 12 χώρες καθώς και κρατικές υπηρεσίες (Ένοπλες Δυνάμεις – Σώματα Ασφαλείας).

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» Δρ. Στέλιος Θωμόπουλος ενώ παρέστησαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου Αθανάσιος Μπούσιος και Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Β’ Υπαρχηγός του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Βασίλειος Σιέττος, καθώς και ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.