Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ, κάποτε πρωταθλητής στην πυγμαχία, έχει προκαλέσει οργή στη Ρωσία με τη δήλωσή του ότι θα «πιάσει από τον γιακά» τον Βλαντίμιρ Πούτιν όταν ο ρώσος πρόεδρος, που είναι μάστερ στις πολεμικές τέχνες, καταφθάσει στη Σύνοδο του G20 τον επόμενο μήνα στην Αυστραλία. Ο Αμποτ χρησιμοποίησε τη φράση αυτή προκειμένου να περιγράψει την πρόθεσή του να πιέσει τον Πούτιν ώστε να συνεργαστεί η Ρωσία στις έρευνες για την κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον Ιούλιο στην Ουκρανία από πύραυλο των ρώσων αυτονομιστών. «Θα πω στον Πούτιν: Αυστραλοί δολοφονήθηκαν» συνέχισε, θυμίζοντας τους 38 συμπατριώτες του που επέβαιναν σε εκείνη την πτήση. Εκτοτε ο αυστραλός πρωθυπουργός έχει ζητήσει πολλές φορές να αποκλειστεί ο Πούτιν από τη Σύνοδο του G20, αλλά τελικά τον κάλεσε, καθώς οι ηγέτες των περισσότερων χωρών που θα συμμετέχουν αποφάσισαν ότι θέλουν να συζητήσουν μαζί του τον ρόλο της Μόσχας στην κατάρριψη του αεροσκάφους. Τώρα χρησιμοποίησε τη φράση «shirt-front» που συχνά αναφέρεται και σε αγώνες ράγκμπι όταν ένας παίκτης παίρνει φόρα και χτυπάει τον αντίπαλο με τον ώμο του.

Η Μόσχα απάντησε στην πρόκληση στον ίδιο τόνο: ρώσος διπλωμάτης χαρακτήρισε μεν τη δήλωση του Αμποτ ανώριμη, ταυτόχρονα όμως τον προειδοποίησε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι εξπέρ στο τζούντο. «Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση. Στην πραγματικότητα, θαυμάζουμε τον αυστραλό πρωθυπουργό» δήλωσε ο Αλεξάντερ Οντέφσκι, τρίτος γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπέρα. «Είναι αθλητικός, αλλά ο ρώσος πρόεδρος είναι επαγγελματίας τζουντόκα». Ο Αμποτ έκανε πυγμαχία όταν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μάλιστα είναι γνωστό ότι την εποχή εκείνη είχε αφήσει αναίσθητο από χτύπημα τον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών του Τζο Χόκεϊ, όταν οι δυο τους σπούδαζαν στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Ο στόχος

Πολιτικοί παρατηρητές στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότιη προκλητική δήλωση του Αμποτ είχε στόχο να αποθαρρύνει τον Πούτιν από το να παραστεί στη σύνοδο