Δυο γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ προσφέρουν στις εργαζόμενές τους οικονομικά κίνητρα για την κατάψυξη των ωαρίων τους, ώστε να μπορούν να «παρατείνουν» την περίοδο της γονιμότητάς τους και απερίσπαστες να αφοσιωθούν στην καριέρα τους.

Πρόκειται για τις εταιρείες Apple και Facebook οι οποίες είναι διατεθειμένες να διαθέσουν μέχρι και 20.000 δολάρια σε κάθε εργαζόμενη που θα επιθυμούσε να δείξει με αυτόν τον τρόπο την… αφοσίωσή της στον εργοδότη της.

Το ύψος της επιχορήγησης σχετίζεται με το κόστος του εγχειρήματος, το οποίο ανέρχεται στις 10.000 δολάρια ανά γύρο κατάψυξης και 500 δολάρια τον χρόνο για τη συντήρησή τους.

Οσο περνούν τα χρόνια, οι πιθανότητες μιας επιτυχημένης κύησης για τις γυναίκες μειώνεται. Ομως, με τη μέθοδο διατήρησης των ωαρίων δίνεται η δυνατότητα τεκνοποίησης σε μεταγενέστερο χρόνο, μειώνοντας τις πιθανότητες εμπλοκών λόγω ηλικίας, ιδιαίτερα με τη χρησιμοποίηση νεότερων ωαρίων που θεωρούνται περισσότερο υγιή.

Το θέμα παρουσιάστηκε την Τρίτη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση για τις ηθικές του διαστάσεις.

Η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρακτικής ενθαρρύνει τον δύσκολο και απαιτητικό δρόμο μιας επαγγελματικής καριέρας, απελευθερώνοντας τις γυναίκες από το δίλημμα εργασία ή οικογένεια, ή στοχοποιεί και εν τέλει αποκλείει τις γυναίκες που θα επιλέξουν να συνδυάσουν και τα δυο;