Η κρίση χτυπά τώρα όλο και πιο δυνατά την πόρτα της Γερμανίας. Η υπόσχεση της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ να μη δανειστεί η χώρα ούτε ένα ευρώ το 2015 μπορεί τελικά να μην εκπληρωθεί, καθώς χθες το Βερολίνο μείωσε τις προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος και του χρόνου επικαλούμενο τον κίνδυνο να δεχθούν πλήγμα οι εξαγωγές της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Η Γερμανία αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη έως 1,2% φέτος και έως 1,3% το 2015, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας. Οι προβλέψεις που περασμένου Απριλίου έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,8% και 2% αντίστοιχα. Η ανάπτυξη 0,7% που είχε καταγραφεί το πρώτο φετινό τρίμηνο είχε δημιουργήσει ελπίδες στην κυβέρνηση ότι μπορεί να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός για πρώτη φορά από το 1969.
Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Η εξαγωγική δραστηριότητα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, περιλαμβανομένης και της κρίσης στην Ουκρανία, είπε ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο Γκάμπριελ, που ανήκει στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, ζήτησε από το Βερολίνο να αυξήσει τις δαπάνες σε υποδομές ώστε να αυξηθεί η ζήτηση.
Την ίδια στιγμή ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου ZEW υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, η εσωτερική ζήτηση, σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης με τη δημιουργία περίπου 500.000 νέων θέσεων εργασίας έως τα τέλη του 2014, θα είναι οι βασικοί μοχλοί επίτευξης ανάπτυξης. Αντίθετα, ο αριθμός αύξησης των εξαγωγών αναμένεται να μειωθεί και να φτάσει το 3,4% φέτος και το 4,1% το 2015. Οι εξαγωγές αναλογούν στο 40% της οικονομικής δραστηριότητας της Γερμανίας, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Εάν η Γερμανία μπει ξανά σε ύφεση, η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν από την ύφεση, καθώς το ΑΕΠ παρουσίασε μικρή υποχώρηση το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι βιομηχανικές παραγγελίες, η παραγωγή και οι εξαγωγές είχαν παρουσιάσει τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Ιανουάριο του 2009. Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ο DAX, έχει υποχωρήσει κατά 13% από τις αρχές Ιουλίου και σήμερα βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από