Για την προσφορά της στην εκστρατεία κατά της σεξουαλικής βίας στις εμπόλεμες περιοχές, αλλά και για τη συμβολή της στην εξωτερική πολιτική της Βρετανίας, τιμήθηκε την Παρασκευή η Αντζελίνα Τζολί από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Σε μια ιδιωτική τελετή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, η 39χρονη αμερικανίδα ηθοποιός ανακηρύχθηκε από την Ελισάβετ Ντέιμ (Dame – επί το ελληνικότερον Δεσποσύνη), τίτλος αντίστοιχος του Ιππότη (Sir) που απονέμεται σε άνδρες.

Ωστόσο, δεν θα προσφωνείται Dame Angelina Jolie, καθώς δεν έχει βρετανική υπηκοότητα. Ο τίτλος με τον οποίο την προσφώνησε η βασίλισσα της Αγγλίας είναι «Honorary Dame Grand Cross of the Most Distinguished Order of St Michael and St George».

Πρόκειται για τον τιμητικό τίτλο της τάξης των Μεγαλόσταυρων Ιπποτών και Δεσποσύνων στο Πλέον Διακεκριμένο Τάγμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και του Αγίου Γεωργίου, τίτλος που συνιστά την ανώτατη τιμή για τα πρόσωπα που «προσφέρουν εξαιρετική υπηρεσία και φέρουν μία μη στρατιωτική ιδιότητα σε μια ξένη χώρα».

Με μια άψογη υπόκλιση η Τζολί δέχθηκε τον τίτλο που της απένειμε η Ελισάβετ. Φορώντας ένα ανοιχτόχρωμο κοστούμι, αντήλλαξε χειραψία με τη βασίλισσα κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Αίθουσα 1844, που πήρε το όνομά της από τη χρονιά κατά την οποία ο τσάρος της Ρωσίας Νικόλαος Α΄ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

Στην τελετή παρευρέθηκε ο σύζυγος της Τζολί, Μπραντ Πιτ, μαζί με τα έξι παιδιά τους.

Η Αντζελίνα Τζολί είναι πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η βασίλισσα Ελισάβετ την τίμησε για την ίδρυση – από κοινού με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ – της οργάνωσης Πρωτοβουλία Πρόληψης της Σεξουαλικής Βίας (Preventing Sexual Violence Initiative).

Η οργάνωση ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια και έχει στόχο να αποκαλύπτει και να αντιμετωπίζει τη σεξουαλική βία σε εμπόλεμες περιοχές.

Η βράβευση ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, όταν η Τζολί προήδρευε μαζί με τον Χέιγκ στη Σύνοδο για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας στους πολέμους.

«Το να εργάζομαι με θύματα βιασμού συνιστά τιμή από μόνο του» είχε δηλώσει. «Γνωρίζω ότι το να πετύχουμε τους στόχους μας θα χρειαστεί μια ολόκληρη ζωή και εγώ θα παραμείνω αφοσιωμένη σε αυτό για ολόκληρη τη ζωή μου».

Η Τζολί είναι ένας από τους 1.149 ανθρώπους στους οποίους απονέμεται τιμητικός τίτλος για τη συμβολή τους στη βρετανική κοινωνία, και περιλαμβάνονται στον τιμητικό κατάλογο για τα γενέθλια της βασίλισσας για το 2014.

Οι μοναδικοί αμερικανοί καλλιτέχνες που έχουν λάβει την ίδια τιμή είναι ο Ντάγκλας Φέρμπανκς, ο Μπομπ Χόουπ, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Ρόναλντ Ρέιγκαν (όχι με την ιδιότητα του ηθοποιού, αλλά με αυτή του προέδρου των ΗΠΑ).