Το Ισραήλ πρέπει να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας η οποία δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της 50ημερης εμπόλεμης κατάστασης του περασμένου καλοκαιριού, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν από τη διεθνή διάσκεψη στο Κάιρο της Αιγύπτου για την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θυλάκου.

«Πιστεύουμε ότι το Ισραήλ έχει έναν ρόλο στην ανοικοδόμηση της Γάζας», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Ψάκι.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που τα Ηνωμένα Εθνη, το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή έχουν συμφωνήσει σχετικά με τις διαδικασίες για την επιτάχυνση της παράδοσης ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη και τις ανάγκες για την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ακόμη η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα βρεθεί στο Κάιρο την Κυριακή για να παρακολουθήσει τη διεθνή διάσκεψη δωρητών για τη Γάζα υπό την αιγίδα της Αιγύπτου και της Νορβηγίας.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο πακέτο τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει τρία στάδια. Το πρώτο αφορά ποσό 414 εκατομμυρίων δολαρίων που διατίθεται για τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Το δεύτερο σχετίζεται με τη διάθεση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.

Το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει προϋπολογισμό 2,4 δισ δολαρίων που αφορά μια «μακροπρόθεσμη φάση ανοικοδόμησης» της Γάζας.

Η σύγκρουση που έληξε με την κατάπαυση του πυρός στις 26 Αυγούστου μετά από 50 ημέρες επιθέσεων με περισσότερους από 2.100 παλαιστίνιους νεκρούς γονάτισε την οικονομία σε μια ήδη προβληματική περιοχή.