«Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ τον Δημήτρη Κουτσούμπα».

Με αυτό το απλό και λιτό δελτίο Τύπου των 30 λέξεων που έφθασε στα χέρια των δημοσιογράφων ξημερώματα Κυριακής πριν από 18 μήνες το ΚΚΕ ανακοίνωσε την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του έπειτα από 21 ολόκληρα χρόνια.

Με την αποχώρηση της Αλέκας Παπαρήγα από τη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος, αρκετοί υποστήριζαν ότι έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος. Η ανάδειξη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη θέση του «πρώτου μεταξύ ίσων», όπως συνηθίζει ο ίδιος να λέει, δεν άφησε πάντως πολλά περιθώρια παρερμηνείας. Το συνέδριο μπορεί να εξέλεξε νέα Κεντρική Επιτροπή και αυτή με τη σειρά της νέο γραμματέα, αλλά στρατηγικά κράτησε τον ίδιο στόχο και την ίδια γραμμή. Στη πραγματικότητα, ο πολιτικός-ιστορικός διαβήτης του Περισσού συνεχίζει να διαγράφει τον ίδιο κύκλο.

Οσοι γνωρίζουν καλά όσα συντελούνται στο εσωτερικό του ΚΚΕ αναφέρουν ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος διαδέχθηκε την Αλέκα Παπαρήγα στην ηγεσία του κόμματος, συνεχίζει την πορεία που είχε χαράξει η προκάτοχός του. Αλλωστε δεν ήταν κάποιο τυχαίο στέλεχος, αλλά επί χρόνια μέλος του ηγετικού πυρήνα, δηλαδή του Πολιτικού Γραφείου.

Πολιτικοί στόχοι. «Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να εξαργυρώσει την εμπιστοσύνη του λαού με συμμετοχή σε αντιλαϊκές συμφωνίες, ανέντιμες συναλλαγές και κυβερνήσεις ψεύτικων ελπίδων. Δεν παίρνει μέρος στα πολιτικά παιχνίδια που εξελίσσονται στις πλάτες του λαού για μία ακόμη φορά, με αφορμή την προεδρολογία».

Αυτή είναι η απάντηση που δίνουν τα στελέχη του στις «σειρήνες» που ηχούν κατά περιόδους, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, για συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Το ΚΚΕ πλήρωσε ακριβά την απόφασή του να μη συζητήσει καν τo ενδεχόμενο συμμετοχής του σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα στις εκλογές του ’12, χάνοντας ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις σχεδόν το 50% των ποσοστών του. Παρά τα όσα συνέβησαν την τελευταία διετία, ο Περισσός συνεχίζει να βαδίζει στον δρόμο που απορρίπτει πολιτικές συμφωνίες κορυφής. Η απόφαση του συνεδρίου βάζει ως στόχο τη «λαϊκή συμμαχία» που δεν θα αποτελείται από πολιτικά κόμματα αλλά από εργαζομένους, ανέργους, γυναίκες, νεολαίους, μικρομεσαίους αγρότες και αυταπασχολούμενους.

Με την ανακατανομή δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο διάστημα, το ΚΚΕ έριξε τον κύριο όγκο της κομματικής δουλειάς στους χώρους εργασίας, με στόχο όπως οι ίδιοι αναφέρουν την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος.

Εκεί εκτιμά η καθοδήγηση του ΚΚΕ ότι βρίσκεται ο κόσμος που θέλει να απευθυνθεί για να φτιάξει τη συμμαχία που οραματίζεται.

Ο Περισσός έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του στα καθημερινά ζητήματα και σύμφωνα με πληροφορίες το αμέσως επόμενο διάστημα έχει προγραμματίσει μαζικές κινητοποιήσεις.

Παρότι οι θέσεις της ΚΕ για το συνέδριο υπερψηφίστηκαν από το 97% των κομματικών μελών, δεν έλειψαν και οι γκρίνιες, κυρίως για τις συμμαχίες. Τη διαφωνία τους εξέφρασαν δημοσίως γνωστά στελέχη, όπως ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος και ο αγαπητός στη βάση, τότε αρθρογράφος του «Ριζοσπάστη», Νίκος Μπογιόπουλος.

Ο πρώτος απολογισμός. Στον Περισσό επικρατεί ικανοποίηση για τα πρώτα αποτελέσματα των στόχων που είχαν τεθεί πριν από ενάμιση χρόνο στο συνέδριο. Ερμηνεύουν ως θετικά δείγματα την άνοδο που κατέγραψαν οι δυνάμεις που στηρίζονται από το ΚΚΕ σε μια σειρά από συνδικάτα και εργατικά κέντρα. Επίσης, ως θετικό εκτιμούν το γεγονός πως παρά το κλίμα πόλωσης που στήθηκε από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου, το ΚΚΕ σημείωσε άνοδο σε ποσοστά και ψήφους. Οπως επισημαίνουν από τον Περισσό «είναι ενθαρρυντικό για μας πως υπάρχει κόσμος που δεν τσιμπάει στο «δόλωμα» της εκλογικής λύσης, παρότι μπορεί να μη συμφωνεί σε όλα μαζί μας».