Επιδοτούμενο πρόγραμμα ύψους 15 εκατ. ευρώ για την εγκατασταη φυσικου αερίου σε κατοικίες και πολυκατοικίες με θέρμανση πετρελαίου, σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβαλλοντος και Ενεργειας Γιάννης Μανίατης.

Το ποσό επιχορήγησης θα κυμαίνεται από τα 1.000 ως και τα 5.500 ευρώ, γεγονός που σχετίζεται με το μέγεθος του προς αντικατάσταση λέβητα, αν πρόκειται για μονοκατοικία ή πολυκατοικία, ενώ σε κάθε περίπτωση θα αντιςτοιχει μέχρι και στο 60% του συνολικού κόστους μετατροπής.

Το πρόγραμμα αφορά όσα νοικοκυριά διαμένουν σε περιοχές με τιμή ζώνης ως 2.500 ευρώ/ τ.μ, δεν προϋποθέτει εισοδηματικα κριτήρια και δίνει τη δυνατότητα αντικατάστασης των συστημάτων πετρελαίου με φυσικού αερίου τοσο σε πολυκατοικίες όσο και σε μονοκατοικίες. Δεδομένων των κριτηρίων της τιμής ζώνης, είναι σαφές οτι εξαιρούνται ακριβές περιοχές οπως Φιλοθέη, Μαρούσι, Ελληνικο, κλπ.

Η κατάθεση αιτήσεων ξεκινάει αμεσα και θα διαρκέσει μέχρι και τις 30 Ιουλίου του 2015.

Συνολικά αναμένεται να ωφεληθούν 30.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη, και 9.000 στη Θεσσαλία. Από το συνολικό προϋπολογισμό των 15 εκατ. ευρώ, τα 10 εκατ. ευρω αναλογούν στην Αττική, τα 2 εκατ. ευρω στη Κ.Μακεδονια, και τα 3 εκατ. ευρω στη Θεσσαλία.

Στόχος είναι όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, να στραφούν από φέτος οςο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά μπορούν στο φυσικό αέριο, να μειωθεί έως και κατά 40% το κόστος τους (τόσο υπολογίζεται ότι είναι φθηνότερο το αέριο έναντι του πετρελαίου), και παράλληλα να επιτευχθούν ενόψει του φετινού χειμώνα καλύτερες επιδόσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης, αφου τα μετρα που ελήφθησαν πέρυσι δεν ήταν αρκετά.

Σημειωτέον ότι σήμερα το φυσικό αέριο ακόμη και μετά τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, παραμένει κατά 35%-40 φθηνότερο.

Παραδείγματα

Το ποσό επιχορήγησης θα φτάνει μέχρι και το 60% του συνολικού κόστους μετατροπής. Για παράδειγμα, για μια αυτοτελή κατοικία, το μέσο κόστος μετατροπής είναι 2.000 ευρω, και το πρόγραμμα θα καταβάλλει επιδότηση 1.000 ευρώ. Σε μια πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα το μέσο κόστος μετατροπής είναι 5.000 ευρώ, και το πρόγραμμα θα επιδοτήσει τα 3.000 ευρω. Και για μια πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα, το μέσο κόστος μετατροπής ανέρχεται στα 9.000 ευρώ, και το πρόγραμμα θα επιδοτήσει τα 5.500 ευρώ.

Οπως είπε ο υπουργός, θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας με διαφάνεια, αφού αν υπάρξει μεγάλη ζήτηση, το πιθανότερο είναι να μην καταστεί δυνατό να καλυφθεί απο τα διαθέσιμα κονδύλια των 15 εκατ. ευρω. Τα χρήματα εξασφαλίστηκαν απο το κοινοτικό επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου, γνωστό ως ΕΠΕΡΑ, και οπως είπε ο κ. Μανιάτης δεν προβλέπεται η δυνατότητα εξεύρεσης περισσότερων κονδυλίων.

Στο διαδικαστικό κομμάτι, δεν θα υπάρχει γραφειοκρατία, παρά οι ενδιαφερόμενοι θα ακολουθούν την ίδια ακριβώς διαδικασία που προβλέπεται και όταν κάποιος κάνει αίτηση για να γίνει πελάτης σε μια ΕΠΑ.

Θολό το τοπίο για την αυτονομία

Το πρόγραμμα, σε συνδυασμό με τα εκπτωτικά κίνητρα που θα ανακοινώσουν σύντομα οι ΕΠΑ (έκπτωςη στα τέλη σύνδεσης), αναμένεται να ενισχύσει την τάση αλλαγής κεντρικών θερμάνσεων πολυκατοικιών από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. Ερώτημα ωστόσο παραμένει το τι επιπτώσεις θα έχει σε όλους εκείνους που επιθυμούν να αυτονομηθούν απο τη κεντρική θέρμανση χωρίς όμως να έχουν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, όπως προβλέπει το σημερινό καθεστώς.

Για τις περιπτώσεις αυτές που ειναι πολλές, ο κ. Μανιάτης είπε οτι μεςα στο επόμενο διαςτημα θα θεςει σε δημοςια διαβούλευση ρυθμιςη που θα καταργεί την υποχρεωςη του 50% συν 1. Προςεθεςε ωςτοςο οτι η ΠΟΜΙΔΑ, που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων εχει διαφορετικη οπτική γωνία πάνω στο θεμα. Γι αυτόν ακριβως τον λόγο, η υπουργική πρόφαση θα τεθέι σε δημόσια διαβούλευση για διαςτημα 5 ημερών, και μετά, αφου διαμορφωθεί το τελικό κείμενο (με οποίες αλλαγες αυτο θα εχει υποςτει), θα σταλεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, προκειμένου να παρει ΦΕΚ.

Προ ημερών παντως ο αρμόδιος υφυπουργός Α.Παπαγεωργιου ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας οτι το απαρχαιωμένο αυτο καθεστώς θα καταργηθεί.

Απο την πλευρα της ΠΟΜΙΔΑ, τυχόν ψήφισης μιας τέτοιας διάταξης θα δημιουργήσει περαιτερω προβλήματα στις πολυκατοικίες ενόψει της νεας σεζόν θέρμανσης. Διότι με βαση τον κανονισμό της πολυκατοικίας, οταν καποιος αποφασίζει να αυτονομηθεί απο την κεντρική θερμανςη, και αρα παυει να καταβάλλει το πάγιο, τότε αυτο το επωμίζονται όλοι οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες.

Ο αντίλογος βέβαια ειναι οτι οποιος εχει αγοραςει διαμεριςμα σε μια πολυκατοικία, αυτο εγινε με την προϋπόθεση πως το ακίνητο του θα εχει θέρμανση. Στην πραξη όμως, ακριβως επειδη πολλοί συνιδιοκτήτες τα τελευταια χρονια αρνούνται να πληρωςουν το ποςοςτο που τους αναλογεί επί της θερμανςης στα κοινοχρηςτα, παρα πολλές πολυκατοικίες εχουν σταματηςει να αγοράζουν πετρέλαιο.

Ετσι, εκείνοι που παραμένουν συνεπείς στις πληρωμές τους έχουν γίνει όμηροι μιας κατάστασης για την οποία δεν ευθύνονται: Ούτε να θερμανθούν με πετρέλαιο μπορούν αφου η πολυκατοικία αποφάσισε να μην αγοράσει αλλα ούτε να αυτονομηθούν μπορούν αφού απαιτείται το 50% συν ένα των ψήφων, κάτι που πολύ δύσκολα επιτυγχάνεται.