«Τι γίνεται, κύριε υπουργέ; Διαξιφισμοί παρακολουθώ…» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μικροί διαξιφισμοί, κύριε Πρόεδρε, στα πλαίσια της προσπάθειάς μας να υλοποιήσουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο με χαρά μπορώ να σας αναφέρω ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Εμείς επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων σε αυτή την προσπάθεια, οι πόρτες μας είναι πάντα ανοιχτές, αλλά ταυτόχρονα επιμένουμε ότι και ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε δε ότι το αποτέλεσμα της αναδιοργάνωσης της Διοίκησης είναι αρκετά σημαντικό. «Υπογράψατε, πριν από έναν μήνα περίπου, μια σειρά από Προεδρικά Διατάγματα που αναδιάταξαν τους Οργανισμούς όλων των υπουργείων. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί και αυτή η μεταρρύθμιση φέρει και τη δικιά σας σφραγίδα» επισήμανε ο υπουργός.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να αναφερθεί στην αντιπαράθεσή του με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για τον έλεγχο των πιστοποιητικών των υπαλλήλων.

Οταν ρωτήθηκε αν θα προσφύγει στον εισαγγελέα για να επιληφθεί ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος, τόνισε: «Εχω υποχρέωση, βάσει του νόμου, να διαβιβάσω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τα σχετικά πορίσματα που μου προσκόμισε το Σώμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και από τα οποία αποδεικνύεται ότι δεν επετράπη η είσοδος των ελεγκτών σε πέντε δήμους, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των μετατροπών των συμβάσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο έλεγχος διενεργήθηκε σε 10 δήμους όπου καταγράφηκαν οι περισσότερες μετατροπές των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Πέντε εξ αυτών, κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν αρνήθηκαν τον έλεγχο των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και μάλιστα τον διευκόλυναν ενώ το πρόβλημα πράγματι προέκυψε στους υπόλοιπους πέντε που αρνήθηκαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι, από τις 29 Οκτωβρίου, όλα τα υπουργεία θα λειτουργούν με νέες, πιο λιτές, πιο συνεκτικές δομές, «ώστε να γίνει βήμα- βήμα μία Δημόσια Διοίκηση για τον 21ο αιώνα, στην υπηρεσία του πολίτη και των επιχειρήσεων».