Η Γαλλία «δεν θα έχει καμία συζήτηση και δεν θα κάνει καμία διαπραγμάτευση» με τους απαγωγείς του γάλλου ομήρου που κρατείται από την Κυριακή στην Αλγερία, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Το Παρίσι δεν θα υποκύψει «ποτέ στον εκβιασμό». «Είναι στην ύπουλη φύση της τρομοκρατίας να προσφεύγει στον εκβιασμό, τον θάνατο, στις απειλές. Εάν υποχωρήσουμε, και κατά το ελάχιστο, τής παραχωρούμε αυτήν τη νίκη», είπε.

Η αλγερινή τζιχαντιστική οργάνωση Ζουντ αλ-Χιλάφα, η οποία διατύπωσε υπακοή στο Ισλαμικό Μέτωπο, ανέλαβε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα την ευθύνη για την απαγωγή του γάλλου ορειβάτη Ερβέ Γκουρντέλ το βράδυ της Κυριακής στο Τίζι Ούζου, 110 χιλιόμετρα ανατολικά του Αλγερίου.

Οι απαγωγείς απειλούν να εκτελέσουν τον όμηρο, εάν η Γαλλία δεν υπαναχωρήσει στη συμμετοχή της στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει μία επιδρομή, την Παρασκευή, κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, μετά το πράσινο φως του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για τη συμμετοχή της Γαλλίας στο διεθνή συνασπισμό.

«Αυτές οι επιδρομές, αυτή η δέσμευση, φυσικά θα συνεχισθούν», είπε ο Μανουέλ Βαλς.