Ο αμερικανικός στρατός σε συνεργασία με συμμαχικές του δυνάμεις βομβάρδισε θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Αυτές οι αεροπορικές επιχειρήσεις σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας πολύ πιο περίπλοκης μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών βομβαρδίζονται θέσεις τους σε συριακό έδαφος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, στις αεροπορικές επιδρομές εκτός των αμερικανών πήραν μέρος και δυνάμεις από κράτη που απαρτίζουν τον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τα συμμαχικά κράτη έχουν αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία χρησιμοποιώντας μια δύναμη πυρός που αποτελείται από μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη καθώς και πυραύλους Tomahawk», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι.

«Δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.

Το ΝΑΤΟ δεν συμμετέχει στις αεροπορικές επιδρομές

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δεν έχει συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός εναντίον θέσεων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

«Δεν υπάρχει συμμετοχή του ΝΑΤΟ», δήλωσε αξιωματούχος της Ατλαντικής Συμμαχίας απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters.

Οι ΗΠΑ και αραβικές συμμαχικές χώρες πλήττουν από το πρωί στόχους του Ισλαμικού Κράτους, στους οποίους περιλαμβάνονται στρατόπεδα εκπαίδευσης, αρχηγεία και η τροφοδοσία της οργάνωσης στη βόρεια και ανατολική Συρία με δεκάδες αεροπορικές επιδρομές και ρίψεις πυραύλων, ανακοίνωσαν ο αμερικανικός στρατός και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συμμετέχουν και αραβικά κράτη

Η Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (US CENTCOM) ανακοίνωσε ότι οι εταίροι των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό που συμμετείχαν στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία είναι η Ιορδανία, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις ανέλαβαν επίσης δράση για να σταματήσουν «επικείμενη επίθεση» κατά των ΗΠΑ και των δυτικών συμφερόντων που προετοίμαζαν «βετεράνοι της Αλ Κάιντα», οι οποίοι έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στη Συρία. «Αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μόνο με αμερικανικά στρατιωτικά μέσα», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η Κεντρική Διοίκηση αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πλήγματα από πολεμικά πλοία στα διεθνή ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας και της βόρειας πλευράς του Κόλπου.

Το Μπαχρέιν, η Ιορδανία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «συμμετείχαν επίσης ή προσέφεραν υποστήριξη στα αεροπορικά πλήγματα κατά των στόχων. Ολα τα αεροσκάφη εξήλθαν με ασφάλεια από τις περιοχές των επιδρομών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της CENTCOM.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε να αναφέρει ποιες περιοχές εντός της Συρίας επλήγησαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς αλλά σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, χτυπήθηκε η περιοχή Ράκα, η οποία χαρακτηρίζεται de facto ως το κέντρο της εξουσίας του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ.

Ρωσία – Ιράν

Εν τω μεταξύ η πιθανότητα οι αμερικανικές δυνάμεις να επεκτείνουν τις επιθέσεις τους κατά των ισλαμιστών και στη Συρία εκτός από το Ιράκ είχε βρει την αντίδραση της Ρωσίας αλλά και του Ιράν. Αλλά και ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε αεροπορική επέμβαση εντός του συριακού εδάφους θα εκληφθεί από το καθεστώς του, ως επιθετική πράξη κατά της Συρίας.

Πριν από την ανακοίνωση του Πενταγώνου, για τις εναέριες επιδρομές στη Συρία κατά των τζιχαντιστών ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν ότι οι πιθανές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους «δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς την συγκατάθεση της κυβέρνησης της Συρίας» όπως ανακοίνωσε ώρες νωρίτερα η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά της η Γαλλία συντάχθηκε στο πλευρό των αμερικανών συμμετέχοντας από την περασμένη Παρασκευή σε αεροπορικές επιδρομές του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους αλλά ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατέστησε σαφές ότι η χώρα του θα περιοριστεί σε επιθέσεις σε περιοχές στο εσωτερικό του Ιράκ, αποκλείοντας συμμετοχή γαλλικών αεροσκαφών σε επιδρομές και στο συριακό έδαφος.

Λίγο πριν την άφιξη Ομπάμα στον ΟΗΕ

Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές κατά των ακραίων ισλαμιστών ήταν οι πρώτες που έγιναν σε έδαφος της Συρίας από τη στιγμή της ανακοίνωσης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις 10 Σεπτεμβρίου για την επέκταση των επιθέσεων κατά των ακραίων ισλαμιστών και εκτός Ιράκ.

Οι αεροπορικές επιδρομές σε συριακό έδαφος έγιναν λίγες ώρες πριν μεταβεί ο πρόεδρος Ομπάμα στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα προσπαθήσει να συσπειρώσει περισσότερα έθνη στη συμμαχία που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου από τους τζιχαντιστές.

Οι Αμερικανοί επιχειρούν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ από τις 8 Αυγούστου σε μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον να ενισχύσει τις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις προκειμένου να σταματήσουν την προέλαση των τζιχαντιστών και να ανακαταλάβουν εδάφη που έχουν περάσει στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ.