Πριν από έναν χρόνο, στην κλήρωση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Γιώργος Χαλβατζάκης βράβευε τον ομόλογό του στην ΚΑΕ Πανιώνιος Ηλία Λιανό για την προσφορά του στο μπάσκετ. Χθες, ανήμερα της ίδιας εκδήλωσης του ΕΣΑΚΕ, ο Ηλίας Λιανός συνέδεσε το όνομά του με την πιο μαύρη σελίδα στη (λαμπρή) ιστορία της κυανέρυθρης ομάδας.
Υστερα από πολύμηνη απουσία από το προσκήνιο, ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Πανιώνιος βγήκε χθες μπροστά και παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), η οποία προφανώς και δεν πείστηκε ότι ο Ηλίας Λιανός είχε τη δυνατότητα και κυρίως τη θέληση να κρατήσει τον Ιστορικό, όπως αποκαλείται η ομάδα της Νέας Σμύρνης, στην Α1 κατηγορία. «Καταλαβαίνω και τη δική σας θέση. Εχετε δίκιο. Αν αποφασίσετε αρνητικά, είμαι μαζί σας γιατί σας καταλαβαίνω…» φέρεται να είπε στα μέλη της Επιτροπής ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Πανιώνιος, όταν ολοκλήρωσε την επιχειρηματολογία του για το αίτημα του Πανιωνίου για νέα, 10ήμερη, παράταση.
Η προθεσμία από την ΕΕΑ, που για ακόμη μία φορά ήταν αρκετά ελαστική με όλες τις ΚΑΕ, έληξε στις 26/8, όμως κάθε Πέμπτη παρείχε παράταση σε όποια ΚΑΕ ζητούσε χρόνο για να προσκομίσει τα απαραίτητα χαρτιά και πρωτίστως την εγγυητική των 100.000 ευρώ. Υστερα από πιέσεις του ΕΣΑΚΕ που ήθελε χθες να πραγματοποιήσει την κλήρωση του νέου πρωταθλήματος γνωρίζοντας τις 14 ομάδες που θα λάβουν μέρος, η ΕΕΑ συνεδρίασε χθες αντί για σήμερα, όπως αρχικά είχε προγραμματίσει.

Μπροστά στην αποβολή του Πανιωνίου από την Α1 ο ΕΣΑΚΕ άλλαξε στάση και ζήτησε από την Επιτροπή να χορηγήσει την 10ήμερη παράταση, όμως κάτι τέτοιο θα έθετε τα μέλη της ΕΕΑ σε μεγάλο κίνδυνο να εκτεθούν στην περίπτωση που δεν έβρισκαν λύση στη Νέα Σμύρνη, ενώ ενημέρωσαν τον Ηλία Λιανό πως έγιναν παραλήπτες επιστολών από την ΕΟΚ και την Καβάλα (που ως 3η της Α2 έχει έννομο συμφέρον).

Στις επιστολές, ΕΟΚ και Καβάλα ζητούσαν από την ΕΕΑ να σεβαστεί τις προθεσμίες ενώ η ΚΑΕ Καβάλα τόνιζε πως «επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της».

Υστερα από όλα αυτά η Επιτροπή αποφάσισε να μην κάνει αποδεκτό του αίτημα του Πανιωνίου για νέα παράταση και ανακοίνωσε ότι δεν του χορηγεί πιστοποιητικό συμμετοχής στην Α1 και ο Πανιώνιος, έπειτα 33 χρόνια παρουσίας στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ, θα απουσιάσει δι’ αποβολής!