Αναρτήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου η επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του βορείου Αιγαίου με τη βόρεια Ελλάδα για τρεις μήνες, μετά την έκπτωση της ΝΕΛ και της θυγατρικής της «Σι Λινκ Φέρρις» από δύο άγονες γραμμές, με απόφαση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με το αιτιολογικό της πλημμελούς και αδικαιολόγητης άρνησης εκτέλεσης των δρομολογίων.

Η πρόσκληση αυτή έρχεται σε συνέχεια γνωμοδότησης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή.

Μετά από αυτό ο υπουργός Ναυτιλίας, που αναμένεται να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση, υιοθέτησε δύο προτάσεις.

Η πρώτη φέρεται ως η βασική επιλογή, καθώς στην πρόσκληση του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρεται ότι στην περίπτωση που δεν υπάρξει ενδιαφέρον, τότε ενεργοποιείται η δεύτερη.

Η πρώτη πρόταση θα καλύπτει τα Ψαρά και τη Σάμο μία φορά την εβδομάδα και σε αυτήν θα πρέπει οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 13:00 της 17ης Σεπτεμβρίου. Η πρόταση περιλαμβάνει ένα δρομολόγιο την εβδομάδα στη γραμμή Μυτιλήνη-Λήμνος-Καβάλα και ένα δρομολόγιο στη γραμμή Βαθύ Σάμου-Χίος-Μυτιλήνη-Λήμνος-Καβάλα και επιστροφή.

Η εταιρεία που θα αναδειχθεί ανάδοχος των δυο αυτών γραμμών θα πρέπει να συνδέσει μία φορά την εβδομάδα τα Ψαρά με τη Χίο σε συνέχεια του δρομολογίου από Πειραιά.

Στο δρομολόγιο Μυτιλήνη-Λήμνος-Καβάλα το μίσθωμα για πλοίο πρώτης κατηγορίας ανέρχεται σε 54.135 ευρώ το δρομολόγιο, με κατάθεση εγγυητικής επιστολής 64.564 ευρώ. Για πλοίο δεύτερης κατηγορίας σε 50.125 ευρώ το δρομολόγιο με εγγυητική 59.782 ευρώ και για πλοίο τρίτης κατηγορίας σε 40.100 ευρώ το δρομολόγιο με εγγυητική 47.825 ευρώ.

Στο δρομολόγιο Βαθύ Σάμου-Χίος-Μυτιλήνη-Λήμνος-Καβάλα προβλέπεται για πλοίο πρώτης κατηγορίας μίσθωμα 93.825 ευρώ το δρομολόγιο με εγγυητική 111.901 ευρώ. Για πλοίο δεύτερης κατηγορίας 86.875 ευρώ το δρομολόγιο με εγγυητική 103.612 ευρώ και για πλοίο τρίτης κατηγορίας 69.500 ευρώ το δρομολόγιο με εγγυητική 82.889 ευρώ.

Η δεύτερη πρόταση για την οποία θα πρέπει οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να έχουν καταθέσει αίτημα μέχρι τις 12 το μεσημέρι της 18ης Σεπτεμβρίου προβλέπει δύο δρομολόγια την εβδομάδα στη γραμμή Καβάλα-Λήμνος-Βαθύ Σάμου.

Το ανώτατο προσφερόμενο μίσθωμα ανά δρομολόγιο και ανά κατηγορία πλοίου είναι για πλοίο πρώτης κατηγορίας 93.825 ευρώ το δρομολόγιο και εγγυητική 223.802 ευρώ, για πλοίο δεύτερης κατηγορίας 86.875 ευρώ το δρομολόγιο και εγγυητική 207.224 ευρώ και για πλοίο τρίτης κατηγορίας 69.500 ευρώ και εγγυητική 165.779 ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από