«Χορηγία» του Αντώνη Σαμαρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της ΝΕΡΙΤ να μην μεταδώσει την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

«Εχει αποκτήσει μεγαλύτερο λαϊκό ενδιαφέρον και νομίζω ότι θα μεταδοθεί από πολλές και διαφορετικές εναλλακτικές πηγές», είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, συνοδευόμενος από βουλευτές και στελέχη του κόμματος, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε τα περίπτερα.

Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης διαδοχικές συναντήσεις με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Με τον κ. Μπουτάρη συμφώνησαν ότι πρέπει να εξαιρεθούν τα δημοτικά κτίρια από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Ο δήμαρχος τού ζήτησε υποστήριξη στο θέμα της γραμμής Θεσσαλονίκη – Σμύρνη με φερι μποτ και στο αίτημα για μεταφορά των Εβραϊκών Αρχείων από τη Μόσχα, ενώ τον ενημέρωσε για την κατάσταση του δήμου και τα προβλήματα σε ό,τι αφορά στα οικονομικά και την αυτοτέλεια.

Εθεσε, επίσης, το πρόβλημα που δημιουργείται στα σύνορα με τους πολίτες χωρών που χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στη χώρα μας και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν διευκολύνσεις.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ για λίγα λεπτά έμειναν μόνο οι δυο τους και τα είπαν κατ’ ιδίαν. «Είναι καλό παιδί» είπε για τον κ. Τσίπρα στους δημοσιογράφους ο Γιάννης Μπουτάρης, ενώ σύμφωνα με δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Γιάννης Αμανατίδης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Κώστας Ζέρβας και Καλυψώ Γούλα.

Σε καλό κλίμα έγινε και η συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς και εκεί υπήρξε κατ’ ιδίαν συνάντηση. Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι υπάρχει συνεργασία με τη βουλευτή και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία ήταν παρούσα. Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, όταν είδε την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και χρυσή ολυμπιονίκη, Βούλα Πατουλίδου, απευθύνθηκε στον περιφερειάρχη και σχολίασε: «Τώρα καταλαβαίνω πως περνάς τρία – τρία τα εμπόδια».

Ο κ. Τζιτζικώστας τον ενημέρωσε για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης («ναι» σε στρατηγικό επενδυτή, «όχι» σε πώληση), για την πορεία του ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι πάει πολύ καλά, για θέματα θεσμικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Περιφερειών και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει αυτόνομο ραδιοτηλεοπτικό κανάλι στη Θεσσαλονίκη, όπως ήταν η ΕΡΤ 3.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι θα παραστεί στην αποψινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», διότι, όπως εξήγησε, η πρόσκληση του έγινε «θεσμικά» και στο πλαίσιο της 79ης ΔΕΘ.

Παράλληλα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, επισκέφθηκε το κτίριο της ΕΤ-3 και συνομίλησε με εργαζόμενους που παραμένουν εκεί και εκπέμπουν πρόγραμμα. Ακολούθησε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργαζομένων που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η επίσκεψη στη ΔΕΘ

Πρώτος σταθμός του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το περίπτερο 15 όπου βρίσκονται τα σταντ διεθνών συμμετοχών, οργανισμών και φορέων.

Ο κ. Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας, ενημερώθηκε για επιτεύγματα στις νέες τεχνολογίες και επισήμανε ότι στην Ελλάδα παρατηρείται σήμερα μεγάλη «αιμορραγία» επιστημονικού δυναμικού που φεύγει στο εξωτερικό λόγω της κρίσης.

Ξεναγήθηκε στο περίπτερο ενημέρωσης για το επιστημονικό κέντρο CERN και στο σταντ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ενημερώθηκε για τα τοπικά προϊόντα που εκτίθενται και εξέφρασε την ικανοποίηση του όταν του είπαν πως κάποια από αυτά πάνε πολύ καλά και σε εξαγωγές.

Στο περίπτερο του ΕΚΑΒ τον ενημέρωσαν για την παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που ένα άτομο έχει χάσει τις αισθήσεις του.

Οταν του είπαν ότι πρέπει καταρχήν να τηλεφωνήσει στο ΕΚΑΒ, ο κ. Τσίπρας ρώτησε «Εμείς θα τηλεφωνήσουμε, το ΕΚΑΒ θα έρθει; Γιατί υπάρχουν ελλείψεις σε υποδομές…».

Στο περίπτερο της Πυροσβεστικής εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τις απώλειες του πυροσβεστικού Σώματος στην πυρκαγιά στη Φάληρο και στο περίπτερο της Αστυνομίας ενημερώθηκε από τον επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη και έδωσε τα συγχαρητήρια του για την αποτελεσματικότητα σε αυτό τον τομέα.

Την ώρα που περνούσε μπροστά από το περίπτερο του ΠΑΟΚ οπαδοί της ομάδας τον υποδέχθηκαν και του πρόσφεραν μια φανέλα του ΠΑΟΚ.

Κόντρα για τη μετάδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά κυβερνητική μεθόδευση ώστε να μην μεταδοθεί από τη ΝΕΡΙΤ η καθιερωμένη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου.

Μίλησε, επίσης, για λογοκριτική πρακτική «με παρέμβαση μάλιστα προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού, που προκάλεσε την παραίτηση ακόμα και της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης της ΝΕΡΙΤ, του προέδρου της Αντώνη Μακρυδημήτρη και του αναπληρωτή Ρ. Μορώνη».

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν την Παρασκευή ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη στο θέμα και συμπληρώνουν: «Ουδεμία επικοινωνία υπήρξε με το Μαξίμου πριν τις παραιτήσεις. Προφανώς παραιτήθηκαν στον εαυτό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τη ΝΕΡΙΤ, δεν παρίσταται σε αυτή πλην όμως ζητά την τηλεοπτική του κάλυψη. Μεγάλη υποκρισία».

Στο θέμα απάντησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, η οποία μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού ΒΗΜΑ FM 99,5τόνισε ότι «υπάρχει απόλυτη δημοκρατία και ελευθερία» και «δεν υπήρξε καμία ανάμειξη».

«Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται εκεί και μπορείτε να τους ρωτήσετε δεν έχουν δεχθεί κανένα τηλεφώνημα, από κανέναν άνθρωπο, από κυβερνητικής πλευράς και εν πάση περιπτώσει δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά. Όχι ανάμειξη, ούτε επικοινωνία υπάρχει και αυτό που μου λέτε για την ομιλία (Τσίπρα) δεν το γνωρίζω» πρόσθεσε η κ. Βούλτεψη.

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Καταφανής η αδυναμία της κ. Βούλτεψη να υπερασπιστεί την πρωτοφανή και πραξικοπηματική πράξη λογοκρισίας και να δώσει εξηγήσεις για τις παραιτήσεις του προέδρου και του αναπληρωτή προέδρου της ΝΕΡΙΤ».

Η αντιπαράθεση για τη μη μετάδοση της ομιλίας του συνεχίστηκε και το Σάββατο με την κυβερνητικό εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη να δηλώνει: «Τι είναι ο κ. Τσίπρας; Ο σωτήρας του κόσμου; Τι είναι, ο Κάστρο, να μιλάει οκτώ ώρες και να τον καλύπτουμε με εξακάμερο;».