Οι μετριοπαθείς σύροι αντάρτες και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έθαψαν την Παρασκευή το... τσεκούρι του πολέμου στα νότια της Δαμασκού, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στην οποία κατέληξαν, για πρώτη φορά μετά την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ τους, στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ισλαμιστές και οι μετριοπαθείς αντάρτες κατέληξαν σε συμφωνία εκεχειρίας στο Χάτζαρ αλ Ασουάντ, στα νότια προάστια της συριακής πρωτεύουσας όπου δρούσαν και οι δύο πλευρές.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας αυτής «οι δύο πλευρές θα τηρήσουν εκεχειρία μέχρι να βρεθεί μια οριστική λύση και υπόσχονται ότι δεν θα επιτεθούν η μία στην άλλη γιατί θεωρούν ότι ο βασικός εχθρός είναι το καθεστώς νασουΐρι». Με τον όρο αυτό οι αντάρτες εννοούν τους Αλαουίτες, το δόγμα από το οποίο προέρχεται ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μετά από τις αλλεπάλληλες ήττες που υπέστησαν στη βόρεια και την ανατολική Συρία, οι μετριοπαθείς αντάρτες κατάφεραν να εκδιώξουν τους μαχητές του ΙΚ από τέσσερα προπύργιά τους στη νοτιοανατολική Δαμασκό, τη Μεσράμπα και τη Μάιντα στην ανατολική Γούτα, τη Γιάλντα και το Μπέιτ Σάχεμ.

Οι τζιχαντιστές αποσύρθηκαν τότε στο Χάτζαρ αλ Ασουάντ.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 191.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη του πολέμου, τον Μάρτιο του 2011. Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς οι μετριοπαθείς αντικαθεστωτικοί αντάρτες πολεμούν ταυτόχρονα το καθεστώς και τους τζιχαντιστές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από