Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς σχεδιάζει να συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία σε 10 ημέρες, όπως δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να δώσει τέλος στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας.

«Θα πάω ο ίδιος στη Γερμανία για να συναντηθώ με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την 21η και την 22η Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο Βαλς.

«Θα συναντηθώ με τους ηγέτες της Γερμανίας. Θα πάω στο Βερολίνο, στο Αμβούργο και τη Στουτγάρδη για να συναντηθώ με επιχειρηματίες. Υπάρχουν πολλές γαλλικές επιχειρήσεις οι οποίες επενδύουν εκεί», συνέχισε.

Ο γάλλος πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «η ανάπτυξη είναι πολύ αδύναμη στην Ευρώπη. Χρειάζεται να σταματήσουμε τις πολιτικές λιτότητας και να κάνουμε τα πάντα για να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις».

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Αυγούστου ο τότε υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ είχε επιτεθεί στο Βερολίνο, λέγοντας ότι πρέπει «να υψώσουμε τον τόνο» έναντι της Γερμανίας, η οποία «έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας». Η δήλωση αυτή αποτέλεσε αφορμή για την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και τον ανασχηματισμό που ακολούθησε.

Οι δηλώσεις του Μανουέλ Βαλς έρχονται λιγότερο από 24 ώρες αφότου το Βερολίνο είπε ότι επαφίεται στην Κομισιόν να αποφασίσει εάν και κατά πόσον η Γαλλία τηρεί τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Παρισιού ότι δεν μπορεί να επιτύχει παρά δύο χρόνια αργότερα τους δημοσιονομικούς του στόχους.

«Επαφίεται στη σημερινή Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τα εκτιμήσει όλα αυτά – το πακέτο μέτρων και τα νέα γαλλικά δημοσιονομικά και οικονομικά δεδομένα – εντός του πλαισίου του Συμφώνου Σταθερότητας», είπε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μαριάνε Κοτέ.

«Αναμένουμε όλες οι χώρες να τηρήσουν τους συμφωνηθέντες ευρωπαϊκούς κανόνες», πρόσθεσε, ερωτηθείσα σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ότι η ανάταξη των γαλλικών δημοσιονομικών δεν θα επιτευχθεί πριν από το 2017, αντί του 2015 που είχε υποσχεθεί η Γαλλία στους εταίρους της στην ΕΕ.

Το βράδυ της Τετάρτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Γαλλία να παρουσιάσει «αξιόπιστα μέτρα» προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες της το 2015.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που το Παρίσι πρέπει να στείλει στην Κομισιόν έως τα μέσα Οκτωβρίου, «θα πρέπει ξεκάθαρα να καθορίζει αξιόπιστα μέτρα προκειμένου να εφαρμόσει το φιλόδοξο σχέδιο της μείωσης των δαπανών για το 2015 και κατόπιν» ανέφερε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για οικονομικά θέματα.

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μεταθέσει εκ νέου, για το 2017 αντί για το 2015, την επίτευξη του στόχου της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, κάνοντας λόγο για μία «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» στην Ευρώπη. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί στο 4,4% φέτος, προτού μειωθεί ελαφρά στο 4,3% το 2015.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δε συνιστά συμμόρφωση με τις συστάσεις της Επιτροπής προς τη Γαλλία» υπογράμμισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.