Το πρώτο κουδούνι που χτύπησε σήμερα για πάνω από 1,3 εκατομμύρια μαθητές στα σχολεία όλης της χώρας σήμανε επίσης την έναρξη της μάχης για τα κενά. Για χιλιάδες άδειες έδρες μιλούν οι εκπαιδευτικοί, για λιγότερα κενά από 1% του συνόλου κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε χθες στους εκπροσώπους των δασκάλων ότι όλα θα ομαλοποιηθούν απολύτως μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου και ότι η χρονιά αρχίζει, αν λάβει κανείς υπόψη τα προβλήματα, αρκετά καλά. Δάσκαλοι και καθηγητές όμως μίλησαν για χρονιά που ξεκινά με περίπου 9.000 βασικά κενά, τα οποία ξεπερνούν τα 12.000 αν υπολογιστούν όλες οι ελλείψεις! Τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένονται στη λειτουργία των Ολοήμερων Σχολείων.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία εκτίμησε στα 6.000 τα πραγματικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση –δίχως να περιλαμβάνονται οι ανάγκες των σχολείων αναμορφωμένου προγράμματος (ΕΑΕΠ) σε ειδικότητες και οι εκπαιδευτικοί που θα χρειαστούν για την παράλληλη στήριξη και ανεβάζουν τον αριθμό στα 9.000 –των οποίων η κάλυψη είναι απολύτως απαραίτητη για να λειτουργήσουν ομαλά τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα. Κατά την ΟΛΜΕ, τα κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι περίπου 3.000, χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες σε ειδικότητες στα ΕΠΑΛ όπου δεν έχουν ακόμη συγκροτηθεί τα τμήματα ειδικότητας καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις στα ΓΕΛ όπου τα αποτελέσματα των μετεξεταστέων της Α’ Λυκείου αναμένονται.

Η ΟΛΜΕ επίσης ανέφερε ότι την τελευταία τετραετία οι θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών στα γυμνάσια και τα λύκεια μειώθηκαν σχεδόν 24,3% κατά μέσο όρο (έφθασαν τους 71.346 από 94.264 το 2010) ενώ οι θέσεις των αναπληρωτών μειώθηκαν κατά 45%… Οι δάσκαλοι υποστήριζαν ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 9.000 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και έγιναν μόνο 278 μόνιμοι διορισμοί.

Ο υπουργός Παιδείας απάντησε ότι θα γίνουν 16.000 προσλήψεις αναπληρωτών (για 16.500 κενά) και μετακινήσεις εκπαιδευτικών που θα λύσουν το πρόβλημα των κενών σε όμορα ΠΥΣΠΕ. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα τους δασκάλους, δεσμεύτηκε επίσης ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν θα κάνει παραπάνω ωράριο από αυτό που του αντιστοιχεί και δε θα ασκηθούν πιέσεις για την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος προτού τοποθετηθούν στα σχολεία όλοι οι εκπαιδευτικοί.

«ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ». Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι τα βιβλία είναι ήδη στα σχολεία και θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί στην πλειονότητά τους βρίσκονται στις θέσεις τους.
Συγκεκριμένα 11.844 νηπιαγωγοί, 44.432 δάσκαλοι και 70.757 καθηγητές, δηλαδή 127.033 μόνιμοι εκπαιδευτικοί, έχουν από την 1η Σεπτεμβρίου αναλάβει υπηρεσία. Επίσης τοποθετήθηκαν έως και χθες 4.900 αναπληρωτές. Εως το τέλος Σεπτεμβρίου θα τοποθετηθούν ακόμη 10.000 αναπληρωτές, με βάση τα πραγματικά κενά που θα προκύπτουν και τα τμήματα που θα δημιουργηθούν στις κατευθύνσεις, τα επαγγελματικά λύκεια και τα ειδικά σχολεία. Επιπλέον 1.100 αναπληρωτές θα είναι έτοιμοι για να καλύψουν κενά που θα δημιουργηθούν λόγω εκτάκτων περιστάσεων (λόγοι υγείας, κύησης, συνταξιοδότησης κ.ο.κ).

«Εκτιμούμε ότι, παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους θεσμούς του κοινωνικού κράτους, τα κενά δεν θα υπερβούν τελικά το 1% του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού. Πιστεύουμε πως οριστική λύση της κάλυψης των κενών θα δώσουν η υπέρβαση του 1 προς 10 σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις και η διενέργεια διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για 10.000 εκπαιδευτικούς» ανέφεραν στελέχη του υπουργείου.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέλεξε να παραστεί στον σημερινό αγιασμό σε σχολεία της περιφέρειας, από τα Δωδεκάνησα ώς την Αλεξανδρούπολη.