Δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις κυβερνητικών, κυρίως, βουλευτών για τον ΕΝΦΙΑ, ακόμη και μετά την κατάθεση της τροπολογίας που προβλέπει ρυθμίσεις και διορθώσεις των αδικιών και αστοχιών που είχαν διαπιστωθεί με τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα τον Αύγουστο. Η τροπολογία με τις ρυμίσεις για τον φόρο θα τεθεί τελικά προς ψήφιση στη Βουλή την Πέμπτη.

Το πρωί της Τετάρτης – και μετά την κίνηση των 21 βουλευτών της ΝΔ να ρωτήσουν τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αν θα υπάρξει τιμωρία των υπευθύνων, βάζοντας στο «κάδρο» των ευθυνών τον πρώην σύμβουλο του Γιάννη Στουρνάρα, Νίκο Καραβίτη – ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης, μιλώντας στο Μega, απέρριψε με τον πλέον αποστομωτικό τρόπο τις διαρροές περί «δίκαιου φόρου» για τον ΕΝΦΙΑ, κάνοντας λόγο για «διαστημικές ανοησίες».

Ανδρέας Ψυχάρης: «Παντελώς άδικος νόμος ο ΕΝΦΙΑ»

Ο Ανδρέας Ψυχάρης ανέφερε επί λέξει ότι «ο ΕΝΦΙΑ προφανώς είναι ένας παντελώς άδικος νόμος και αυτή η διαρροή που υπήρχε ότι είναι ένας δίκαιος και σωστός νόμος είναι ανοησίες, διαστημικές ανοησίες».

Οπως είπε, δικαίως ενοχλήθηκε πολύς κόσμος, ενώ εξέφρασε και την άποψη ότι επλήγη και το προφίλ του Πρωθυπουργού. «Υπάρχει και πολιτική ευθύνη στο θέμα αυτό», πρόσθεσε.

Ο Ανδρέας Ψυχάρης άσκησε κριτική για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε το όλο θέμα. «Θα έπρεπε να είχαμε κληθεί, οι βουλευτές της ΝΔ τουλάχιστον, και αν ήθελε το ΠΑΣΟΚ να καλέσει τους δικούς του, να μας εξηγήσουν τι έκαναν ώστε και εμείς οι βουλευτές οι οποίοι βγαίνουμε στον κόσμο και μιλάμε στον κόσμο να έχουμε να πούμε εμείς τι μας μεταφέρει ο κόσμος και να λειτουργήσουμε καλύτερα ως κόμμα», είπε.

Γιακουμάτος: «Δεν ξέρω ποιος διαβολάκος έβαλε την ουρά του»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5, ζήτησε να λογοδοτήσει αυτός που συνέταξε τον ΕΝΦΙΑ. «Ηταν ένα λάθος για το οποίο δεν ξέρω ποιος διαβολάκος έβαλε την ουρά του. Όποιος ήταν, όμως, πρέπει να λογοδοτήσει. Οι 21 βουλευτές της Ν.Δ. έχουν υποβάλλει ερώτημα. Αν ήταν σύμβουλος ή εταιρεία, θα απαντηθεί επίσημα» είπε χαρακτηριστικά ο Γερ. Γιακουμάτος.

Ενας άλλος βουλευτής της ΝΔ, ο Ηλίας Βλαχογιάννης, μίλησε επίσης στον ΒΗΜΑ FM 99,5 και ήταν ιδιαίτερα επικριτικός τόσο για τον φόρο όσο και για τους χειρισμούς που έγιναν.

«Μόλις είδαν τους υπολογισμούς οι κάτοικοι, εξοργίστηκαν. Και φανταστείτε να είσαι βουλευτής επαρχίας και να περιοδεύεις στα χωριά και να λες ότι αυτός ο φόρος είναι δικαιότερος από τον περσινό» είπε ο Ηλ. Βλαχογιάννης, ο οποίος προεξόφλησε πως «στην πορεία της συζήτησης στη Βουλή θα υπάρξουν και άλλες διορθώσεις, διότι προφανώς πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις και θα υπάρξουν».

Αναφορικά με την επιστολή κατά του Καραβίτη ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε «έκτρωμα» αυτό που παρουσιάστηκε. «Αλλα ψηφίσαμε και άλλα είδαμε στην πράξη. Ο κ. Καραβίτης ήταν ο εκ δεξιών του κ. Στουρνάρα σε όλες τις συσκέψεις που κάναμε στο ΥΠΟΙΚ και υπέρμαχος της φιλοσοφίας αυτού του νόμου. Όσο και αν διαφωνούσαμε τότε, αυτός ο νόμος ψηφίστηκε γιατί μας είπαν ότι ήταν μονόδρομος, αλλά στις τεχνικές του λεπτομέρειες παρουσιάστηκε αυτό που παρουσιάστηκε. Και ο κ. Καραβίτης τον εισηγήθηκε και ο κ. Στουρνάρας, αλλά στην εφαρμογή του ο κάθε υπουργός δεν έβλεπε το σημείωμα για το Πολυνέρι Τρικάλων π.χ. και το ενέκρινε. Προφανώς είδαν λοιπόν κάποιοι ότι στην πράξη αυτός ο νόμος παρουσίαζε κάποια προβλήματα. Δεν έπρεπε να το πουν στην πολιτική ηγεσία; Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες, διότι η φιλοσοφία του ήταν να είναι δικαιότερος από το ΕΕΤΗΔΕ. Αλλαγές πρέπει να υπάρξουν, για να μπορέσουν οι πολίτες να τον πληρώσουν. Φαίνεται ότι ο φόρος αυτός είναι δικαιότερος (από το ΕΕΤΗΔΕ), αλλά δεν είναι δίκαιος φόρος».

Βούλτεψη: «Χαμένα λεφτά οι επενδύσεις σε ακίνητα – εγώ δεν έχω ακίνητα»

Την ίδια ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον ΕΝΦΙΑ και τις αλλαγές προέβη σε μια ασυνήθιστη δήλωση, χαρακτηρίζοντας «χαμένα λεφτά» τις επενδύσεις των Ελλήνων σε αγορές σπιτιών και ακινήτων, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ίδια δεν έχει ακίνητα στο όνομα της!

Εκτός από την άποψη της αυτή η Σοφία Βούλτεψη εξέφρασε επίσης, σε συνέντευξη της στον Παραπολιτικά Fm, την πεποίθηση της ότι οι αλλαγές που εκπόνησε το οικονομικό επιτελείο στον ΕΝΦΙΑ αποτελούν σημαντικές βελτιωτικές κινήσεις. «Ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει στην παρούσα στιγμή» είπε.

Στο μεταξύ την κίνηση των 21 βουλευτών διαδέχθηκε ένα επεισόδιο το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή μεταξύ της βουλευτού της ΝΔ Αννας Καραμανλή και του συμβούλου του υπουργού, Γ. Θεοδωρακόπουλου, ο οποίος είχε μεταβεί στα γραφεία του κόμματος για να ενημερώσει τους βουλευτές για τις αλλαγές στον φόρο.

Το επεισόδιο με την Αννα Καραμανλή

Η Αννα Καραμανλή φέρεται να απευθύνθηκε στον Γ. Θεοδωρακόπουλο, σε έντονα ύφος ρωτώντας τον: «Ξέρετε κύριέ μου ότι οι πολίτες υποφέρουν και ότι αυτά που μας λέτε εδώ δεν θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη;».

Το πρωί της Τετάρτης η βουλευτής της ΝΔ επανήλθε:«Από έναν άνθρωπο που δεν έχει να πληρώσει, δεν μπορεί ζητάμε να πληρώσει κι άλλα. Αυτή είναι η άποψή μου. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και δεν μπορώ να τους αγνοήσω τους ανθρώπους που υποφέρουν» ανέφερε και επιβεβαίωσε το επεισόδιο με τον σύμβουλο του Γκίκα Χαρδούβελη κατά τη διάρκεια ενημέρωσης βουλευτών της ΝΔ στη Βουλή και πως χρησιμοποίησε οξείες φράσεις.

«Ζω με τον κόσμο στη Β’ Αθήνας όπου εκλέχθηκα και όχι στο γραφείο μου. Βλέπω ανθρώπους που υποφέρουν, ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν τη δόση του δανείου τους και την ίδια ώρα να πρέπει να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ».

Η ίδια, μιλώντας στον Παραπολιτικά FM συμπλήρωσε: «Δεν έχω κάτι προσωπικό με τον κ. Θεοδωρακόπουλο, όμως εκπροσωπεί αυτό που λέμε άκαρδος τεχνοκράτης. Διότι στην περίπτωση που κάποιος ή χάνει το σπίτι του ή θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ, ο κ. Θεοδωρακόπουλος απάντησε ότι φυσικά θα πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ».

Η Αννα Καραμανλή παραδέχθηκε ότι ήταν έξαλλη με τη στάση του Γ. Θεοδωρακόπουλου και ότι απευθύνθηκε με έντονο τρόπο στον ίδιο: «Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο αν εγώ δάκρυσα ή αν είπα «γαλλικά». Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν πρέπει να μας αγνοούν εμάς τους βουλευτές, ούτε τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Την ίδια αντίδραση είχαμε και από τον κ. Καραβίτη, τον εμπνευστή του ΕΝΦΙΑ».

Σε ό,τι αφορά τον Γκ. Χαρδούβελη, η Αννα Καραμανλή υπογράμμισε: «Ο Χαρδούβελης δεν φταίει. Μόλις τώρα ήρθε. Περιμένουμε όμως να αποδοθούν ευθύνες σ’ αυτούς που έφταιξαν. Περιμένουμε να δούμε επίσης και πού βρίσκεται και τι θα γίνει με τον κ. Καραβίτη που ήταν και ο εμπνευστής του ΕΝΦΙΑ».