Ελεύθερος χωρίς κανέναν όρο αφέθηκε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης, μετά την απολογία του στους ανακριτές Διαφθοράς για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Νέα προθεσμία να απολογηθεί την Τετάρτη, λόγω κωλύματος του συνηγόρου του, ζήτησε και πήρε ο επίσης πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης από τους ανακριτές διαφθοράς Χρήστο Παπακώστα και Δημήτρη Καβαλάρη οι οποίοι χειρίζονται την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Ο κ. Καπελέρης είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, καθώς του καταλογίζεται πως δεν αξιοποίησε το υλικό της επίμαχης λίστας και δεν μερίμνησε ώστε να διενεργηθούν έλεγχοι των οικονομικών στοιχείων των 2.062 προσώπων-καταθετών στην HSBC Ελβετίας, που περιλαμβάνονταν στο αρχείο.

Απολογούμενος στους ανακριτές Χρήστο Παπακώστα και Δημήτρη Καβαλάρη, ο κ. Καπελέρης επανέλαβε – σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες – πως δεν είχε λάβει εντολή από τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο, υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, να προβεί σε φορολογικό έλεγχο όλων των καταθετών της λίστας, την ύπαρξη της οποίας αρχικώς δεν γνώριζε, πλην της εντολής να ελέγξει το φορολογικό προφίλ 10 προσώπων, χωρίς να του αναφερθεί τίποτε άλλο για τα πρόσωπα αυτά.

Φέρεται, επίσης, να ισχυρίστηκε στους ανακριτές πως σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί 24.1.2011 με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού ο κ. Παπακωνσταντίνου – για τον οποίο έχει σχηματιστεί δικογραφία βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών – ο υπουργός είχε αναφέρει πως θα γίνει έλεγχος και πως θα τους ενημέρωνε εκείνος για το ποια υπηρεσία θα τον διεξάγει.

Σε υπόμνημα που παρέδωσε στην ανάκριση ο κ. Καπελέρης, διά των συνηγόρων του Μαρίας Παπαμιχαλοπούλου και Γιάννη Μαντζουράνη, υποστηρίζει ότι «έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών παρουσία του υπουργού και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, όπου εκεί για πρώτη φορά άκουσα για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ. Εκεί αποφασίστηκε να ελεγχθούν όλα τα ονόματα της σχετικής λίστας. Ο υπουργός, όμως, είπε ότι θα αποφασίσει ποια υπηρεσία θα διενεργήσει τον έλεγχο, αν δηλαδή θα είναι το ΣΔΟΕ, Ειδικά κλιμάκια Ελέγχου, ή η Εφορία μεγάλου πλούτου».

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, έως και τον Μάρτιο του 2011, που ο ίδιος αποχώρησε από το ΣΔΟΕ, δεν του δόθηκε εντολή για το θέμα της λίστας.

Να σημειωθεί ότι το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τα συγγενικά του πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων, σύμφωνα με την κατηγορία, «αφαιρέθηκαν» από την επίμαχη λίστα, βρίσκεται στον Αρειο Πάγο.

Μετα την πρόταση του εισαγγελέα Βασίιλη Πλιώτα που «έδειξε» παραπομπή του κ. Παπακωνσταντινου στο Ειδικό Δικαστήριο.