Στη σύλληψη 17 ατόμων, με την υποψία της διασύνδεσής τους με το κίνημα του ουαχαμπισμού, προχώρησαν την Τετάρτη οι αρμόδιες αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η επιχείρηση για τη σύλληψή τους, με την κωδική ονομασία «Δαμασκός», πραγματοποιήθηκε σε 15 πόλεις της Βοσνίας, όπως μεταδίδει ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

Οι συλλήψεις έγιναν με εντολή της Γενικής Εισαγγελίας της Βοσνίας και οι 17 συλληφθέντες κρατούνται καθώς υπάρχουν υποψίες πως εμπλέκονται σε υποθέσεις χρηματοδότησης τρομοκρατικών δομών, παρακίνηση πολιτών σε τρομοκρατικές ενέργειες, στρατολόγηση ατόμων για τρομοκρατική δράση και οργάνωση τρομοκρατικής ομάδας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κρατικής Υπηρεσίας Έρευνας και Προστασίας της βαλκανικής αυτής χώρας.

Η επιχείρηση εστιάστηκε στον εντοπισμό στοιχείων που να αποδεικνύουν δεσμούς των συλληφθέντων και των Βόσνιων πολιτών που συμμετέχουν στις ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ, στο πλευρό εξτρεμιστικών τρομοκρατικών ομάδων και οργανώσεων, σημειώνεται.

Βάσει του τροποποιημένου Ποινικού Κώδικα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι πολίτες της απαγορεύονται να συμμετέχουν σε ξένες στρατιωτικές ή παραστρατιωτικές μονάδες.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μετέδωσε ο δημοσιογραφικός όμιλος FTV, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Μπιλάλ Μπόσνιτς, ανεπίσημος ηγέτης της κοινότητας των ουαχαμπιτών στην Μπόσανσκα Κράινα, γνωστός για ένα βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, στο οποίο εμφανίζεται να μιλά κατά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και άλλων δυτικών χωρών.