Ενοχλητικά emails ή τηλεφωνήματα από τον προϊστάμενό σας στη δουλειά ενώ προσπαθείτε να χαλαρώσετε το Σαββατοκύριακο; Πολύ σύντομα ίσως και να απαγορεύεται διά νόμου – για όσους ζουν και εργάζονται στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη γερμανίδα υπουργό Εργασίας Αντρέα Νάλες, η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να απαγορεύσει με έναν μελλοντικό «αντιστρές νόμο» κάθε επαφή με το γραφείο κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Η Γερμανία είναι η γη της αποδοτικότητας. Αν και δύσκολα μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, όλη αυτή η παραγωγικότητα έχει τις επιπτώσεις της. Τα τελευταία χρόνια, το στρες στη δουλειά εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα στη Γερμανία και τα smart phones φέρονται να έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτό. Περισσότεροι από 66.000 Γερμανοί λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας, εξαιτίας ψυχικών νόσων, όπως η κατάθλιψη, η οποία παίρνει μορφή επιδημίας. Σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρείες, το εργασιακό στρες εξελίσσεται σταδιακά σε έναν από τους κύριους λόγους απουσίας από τη δουλειά.

Το θέμα άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις πριν από έναν χρόνο, όταν το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Η Γερμανία σε στρες». Σύμφωνα με αυτό, ο αριθμός των αναρρωτικών αδειών που οφείλονται σε ψυχολογικά προβλήματα παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση κατά 80% σε διάστημα μίας δεκαπενταετίας.

«Υπάρχει αναμφισβήτητα σχέση ανάμεσα στην αύξηση των ψυχικών ασθενειών και το να είναι κάποιος σταθερά διαθέσιμος», τόνισε σε συνέντευξή της στην τοπική εφημερίδα Rheinische Post η Νάλες επιβεβαιώνοντας τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης. Υπογράμμισε ωστόσο ότι στην πράξη ένας τέτοιος νόμος θα σκόνταφτε σε πολλά εμπόδια.

Σε κάθε περίπτωση, βάσει ισχύοντος γερμανικού νόμου, απαγορεύεται ήδη οι υπάλληλοι να εργάζονται το Σαββατοκύριακο, ακόμη και να απαντούν σε emails. Ορισμένες μάλιστα εταιρείες, όπως η Volkswagen, εφαρμόζουν τον νόμο απαγορεύοντας την αποστολή emails προς τους υπαλλήλους τους συγκεκριμένες ώρες της μέρας.

Οι Γερμανοί εργάζονται τις λιγότερες ώρες από τις 34 χώρες του ΟΑΣΑ – περίπου 1.400 ώρες τον χρόνο, αρκετά κάτω από τον μέσο όσο του ΟΑΣΑ που είναι 1.765 ώρες. Οι αριθμοί αυτοί ωστόσο δεν είναι αντιπροσωπευτικοί της γερμανικής νοοτροπίας περί μέγιστης αποδοτικότητας και παραγωγικότητας στην εργασία και στη ζωή, σημειώνει στην Wall Street Journal ο Κλέμενς Κίρτσμπαουμ, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Δρέσδης. «Το έθνος έχει διαφορετική αντίληψη όσον αφορά την οργάνωση και τη διαχείριση του χρόνου. Στη Γερμανία, γίνονται πολύ περισσότερα σε οκτώ ώρες παρά σε 11 ή 12 χώρες σε άλλες χώρες», εξηγεί βάσει της εμπειρίας του.