Στη γη της Κρήτης, υπό τη σκιά των Λευκών Ορέων και με φόντο το Κρητικό Πέλαγος, κηδεύτηκε την Τετάρτη, όπως ο ίδιος είχε εκφράσει την επιθυμία, ο Εμμανουήλ Κριαράς.

Η σορός του έφτασε στο αεροδρόμιο Χανίων λίγο μετά τις 4.30 μ.μ. από τη Θεσσαλονίκη, και εκεί βρέθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Χανίων, φορείς, συγγενείς, συμπολίτες, μαθητές και φίλοι του, που τη συνόδευσαν μέχρι τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Στερνών για προσκύνημα και αποχαιρετισμό.

Δεκάδες πολίτες ήταν εκεί για το ύστατο χαίρε, ενώ εκκλησιαστικά τροπάρια έψαλε ο σύνδεσμος ιεροψαλτών Κρήτης.

Ακολούθησαν επικήδειοι λόγοι ενώ η φιλαρμονική του δήμου παιάνιζε πένθιμα.

Δύο στεφάνια από τον υπουργό Παιδείας και τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης βρίσκονταν στην είσοδο της εκκλησίας. Το βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψαν δεκάδες πολίτες που βρέθηκαν στην εξόδιο ακολουθία που τέλεσε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας – Αποκορώνου Δαμασκηνός.

Με μια μαντινάδα αποχαιρέτησε τον εκλιπόντα ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολλάκης λέγοντας: «Πιστόλι είχες το μυαλό και σφαίρες σου τη γλώσσα. Πολέμησες τα άδικα που είναι στον κόσμο τόσα».

Το «παρών» στην κηδεία έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης και Γιώργος Σταθάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, οι δήμαρχοι Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και Σφακίων Παύλος Πολλάκης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων καθώς και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ενιωθε το Ακρωτήρι σαν σπίτι του και γι’ αυτό επέλεξε να ταφεί εδώ» είπε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος της οικογένειας Παύλος Κριαράς.

Στις 8 το βράδυ έγινε ο ενταφιασμός στον τάφο που παραχώρησε ο Δήμος Χανίων, στο Κοιμητήριο Στερνών με τους παρευρισκόμενους να τον αποχαιρετούν με ένα θερμό χειροκρότημα.

Η μεταφορά του εκλιπόντος στα Χανιά και η ταφή του έγιναν με δαπάνη του δήμου Χανίων.

Για την απώλειά του εξέδωσαν ψηφίσματα δεκάδες φορείς σύλλογοι και συλλογικότητες από τα Χανιά και όλη την Κρήτη.

Ο εκπρόσωπος του συνδέσμου φιλολόγων Χανίων έκανε γνωστό ότι θα γίνει πρόταση το Α’ Λύκειο Χανίων να μετονομαστεί σε Α’ Λύκειο Μανώλη Κριαρά, ενώ ο δήμαρχος Σφακίων Παύλος Πολλάκης γνωστοποίησε την πρόθεση του να ονομασθεί πλατεία της Ανώπολης Σφακίων σε πλατεία Μανώλη Κριαρά.

Επίσης έγινε γνωστό ότι κάθε χρόνο θα διοργανώνεται την ημέρα της μνήμης του φιλολογικό συνέδριο.