Περισσότερα από 1.400 παιδιά έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης σε διάστημα 16 ολόκληρων χρόνων στη βρετανική πόλη Ρότερχαμ και γι’ αυτό ευθύνη φέρουν και η αστυνομία και οι τοπικές Αρχές, σύμφωνα με έκθεση – σοκ που είδε το φως της δημοσιότητας, η οποία καταλήγει ότι «είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τη φρικτή φύση της κακοποίησης που υπέστησαν τα παιδιά – θύματα».

Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε η καθηγήτρια Αλέξις Τζέι ύστερα από το αίτημα του συμβουλίου της πόλης, από το 1997 έως το 2013, παιδιά ακόμη και 11 ετών έπεσαν θύματα βιασμού, απαγωγής, έγιναν αντικείμενα εμπορίας και εστάλησαν σε άλλες πόλεις της Βρετανίας, δέχτηκαν επιθέσεις και εξευτελισμούς. Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης ο επικεφαλής του συμβουλίου της πόλης Ρότζερ Στόουν υπέβαλε την παραίτησή του.

Η Αλέξις Τζέι έκανε λόγο για «κραυγαλέα» αποτυχία του συμβουλίου να αναγνωρίσει εγκαίρως το πρόβλημα και κατηγόρησε μεταξύ άλλων και την αστυνομία του Νότιου Γιόρκσιρ επειδή απέτυχε να δώσει στο θέμα υψηλή προτεραιότητα. «Κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική έκταση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών στο Ρόδερχαμ τα χρόνια αυτά. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις μας, περίπου 1.400 παιδιά έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης κατά την περίοδο για την οποία έγινε έρευνα, από το 1997 έως το 2013», σημείωσε η καθηγήτρια.

ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ. Η ομάδα που πραγματοποίησε τις έρευνες μίλησε με παιδιά τα οποία περιλούστηκαν με βενζίνη και απειλήθηκαν ότι θα καούν ζωντανά, απειλήθηκαν με όπλα, ήταν μάρτυρες βιασμών και εκβιάστηκαν για να μην πάθουν το ίδιο να σιωπήσουν, αναφέρει ακόμη η ίδια έκθεση. Μάλιστα, όπως αποκαλύφθηκε, ανάμεσα στο 2002 και το 2006 είχαν συνταχθεί και άλλες τρεις ανάλογες εκθέσεις που παρουσίαζαν την κατάσταση αλλά και πάλι οι Αρχές δεν έσπευσαν να παρέμβουν.