Το γνωστό παιχνίδι της κολοκυθιάς έχει αρχίσει να θυμίζει στον ΣΥΡΙΖΑ η υπόθεση του ΕΝΦΙΑ καθώς το ένα μετά το άλλο κορυφαία στελέχη δίνουν τη δική τους εκδοχή για το ύψος του αφορολόγητου που θα προτείνει τελικά το κόμμα τους. Πίσω από το αλαλούμ με το αφορολόγητο της ακίνητης περιουσίας, όμως, κρύβεται η βαθύτερη δυσκολία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκφέρει συγκεκριμένο και κοστολογημένο προγραμματικό λόγο σε μείζονα ζητήματα της καθημερινότητας…

«Ε, να μη γίνουμε κι εμείς Αθηναΐδα 1, 2 και 3» ήταν η χιουμοριστική προσέγγιση κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Πίσω από το χιούμορ κρύβεται η αγωνία των στελεχών, αφενός να εξειδικεύσουν το κυβερνητικό πρόγραμμά τους και αφετέρου «να μη δώσουν υποσχέσεις στον λαό χωρίς αντίκρισμα».

Οπως φάνηκε από τη διαχείριση του ΕΝΦΙΑ, πάντως, στην Κουμουνδούρου εξακολουθεί να είναι δημοφιλέστερη η άσκηση κριτικής παρά η εκφορά τεκμηριωμένης εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης. Το παράδειγμα του φόρου στα ακίνητα είναι ενδεικτικό.

Για τον σκιώδη υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη, φόρο ακίνητης περιουσίας πρέπει να πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 200.000 ευρώ και άνω. Για τον υπεύθυνο του Τομέα Οικονομικής Πολιτικής Γιάννη Μηλιό, ο φόρος ακινήτων πρέπει να ενσωματωθεί σε ένα βασικό φόρο μεγάλης περιουσίας που θα τα περιλαμβάνει όλα και να συναρτηθεί με το περιουσιολόγιο. Ο ίδιος έχει αναφέρει ενδεικτικά την πρόταση του Γερμανικού Ινστιτούτου για την Οικονομία (DIW), η οποία βάζει τον πήχη του ατομικού αφορολόγητου στο 1.000.000 ευρώ. Σε αυτό υπολογίζει το σύνολο της ακίνητης και κινητής περιουσίας, δηλαδή και τις καταθέσεις και τις μετοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μηλιό, την πρόταση αυτή υιοθετούν ήδη οι Πράσινοι της Γερμανίας και ένα τμήμα του SPD.

Παράλληλα ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας τοποθέτησε το αφορολόγητο στις 300.000 ευρώ, ενώ το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής έχει προτείνει ένα εύρος αφορολόγητου μεταξύ 300.000-500.000 ευρώ σε ό,τι αφορά την αντικειμενική αξία των ακινήτων.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Οπως φάνηκε από την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με στελέχη της Επιτροπής Προγράμματος και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας του Παν. Λαφαζάνη εκφράστηκαν ήδη αντιδράσεις στην περίπτωση να τοποθετηθεί χαμηλά ο πήχης του αφορολόγητου στα ακίνητα. Το σκεπτικό ήταν ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να φορολογήσει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και όχι τους μικροϊδιοκτήτες και όσους δεν έχουν εισόδημα από τα ακίνητα.

Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος χθες στη «Real Νews», θα καταργήσει τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.