Διαζύγιο και νυχτερινή ενούρηση στο παιδί
Με τον σύζυγό μου χωρίσαμε πριν από 3 μήνες έπειτα από έντονους καβγάδες και ψυχολογική βία μεταξύ μας. Η κόρη μας είναι 6 ετών και πρόσφατα άρχισε να βρέχει το κρεβάτι της. Μπορεί είναι σύμπτωμα του αποχωρισμού από τον πατέρα της;
Η ακούσια απώλεια ούρων κατά την διάρκεια του ύπνου στα παιδιά 3-6 ετών είναι ένα συχνό σύμπτωμα σε περιόδους στρες. Οι ψυχολογικοί παράγοντες κυρίως ευθύνονται για τη νυχτερινή ενούρηση (αφού αποκλειστούν πρώτα οι οργανικές και οι λειτουργικές παθήσεις). Ενα διαζύγιο βιώνεται από το μικρό παιδί ως ορόσημο ζωής μέσα στο οποίο νιώθει να χάνει την ασφάλεια. Η απουσία του πατέρα, η ανατροπή της οικογενειακής θαλπωρής, οι ψυχολογικές διακυμάνσεις της μητέρας που είναι συνήθως εκείνη που μένει με το παιδί, λειτουργούν ως πολλαπλές απώλειες στον συναισθηματικό κόσμο του.
Το  άγχος και η μελαγχολία ως απόρροια της αίσθησης  του παιδιού ότι «χάνει τον κόσμο του όλο»  είναι συναισθήματα που τείνουν εύκολα να σωματοποιούνται στις μικρές ηλικίες. Η νυχτερινή ενούρηση αποτελεί μια συγκαλυμμένη έκφραση της συναισθηματικής καταπόνησης του παιδιού το οποίο παλεύει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που του επιτάσσεται. Η ψυχολογική βία μεταξύ των γονιών προ χωρισμού ενδεχομένως έχτισε  το εύφορο έδαφος για την ενούρηση καθώς η κόρη σας είχε ήδη εκτεθεί σε στρεσογόνους καταστάσεις.
Είναι σημαντικό να την υποστηρίξετε ψυχολογικά χωρίς να τη στιγματίσετε για τη συμπεριφορά της ή να την  πιέσετε να τη διακόψει. Ακούστε την. Μιλήστε της κατά τη διάρκεια της ημέρας και βοηθήστε την να πει τι νιώθει, να εκφράζει τη χαρά και τη στενοχώρια της. Εάν είναι ένα εσωστρεφές παιδί, τότε χρειάζεται μεγαλύτερη παρότρυνση. Παράλληλα θα τη βοηθήσει να πηγαίνει στην τουαλέτα σε προγραμματισμένα και τακτά χρονικά διαστήματα με τη βοήθειά σας και ιδιαίτερα πριν κοιμηθεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας, μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση υγρών μετά το μεσημέρι. Αν ωστόσο η νυχτερινή ενούρηση εμφανίζεται με επίμονη θλίψη, ευερεθιστότητα, μείωση της λήψης φαγητού, διαταραγμένο ύπνο ή επιθετικότητα τότε προτείνεται η επίσκεψη των γονιών σε παιδοψυχολόγο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από