Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την κατάρτιση ενός νέου νόμου για την φορολογία των ακινήτων, που θα βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και δε θα καταστρέφει την κτηματαγορά, τις επιχειρήσεις και γενικότερα την οικονομία, ζήτησε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ειδικά για τα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα ο κ. Μίχαλος τόνισε πως όπως αποδεικνύεται από τα εκκαθαριστικά που αποστάλθηκαν είναι υπέρογκος και στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν και σε αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως το επιθυμητό θα ήταν να μην επιβάλλεται φόρος ακινήτων στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά κτίσματα, αλλά σε κάθε περίπτωση, αν επιβληθεί ο φόρος αυτός, δε θα πρέπει να ξεπερνά το 0,5% επί των νέων πραγματικών αντικειμενικών αξιών για τις ιδιοχρησιμοποιούμενες βιομηχανικές, βιοτεχνικές και γενικότερα επαγγελματικές επιχειρήσεις, ενώ ο συντελεστής θα πρέπει να πέφτει στο 0,3% για κτίσματα οικοδομής που ανεγείρονται αν ηλεκτροδοτούνται, και να απαλλάσσονται του φόρου τα ημιτελή κτίρια εφόσον δεν ηλεκτροδοτούνται και δεν αποφέρουν τεκμαρτό ή πραγματικό εισόδημα.

Ο ίδιος εκτίμησε πως οι όποιες τροποποιήσεις επιχειρούνται στον φόρο δεν πρόκειται να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές, αφού θα περιορίζονται σε κάποιες διορθώσεις λαθών ή το πολύ-πολύ σε παράταση της προθεσμίας πληρωμής του φόρου. Τα πραγματικά προβλήματα, όμως, είναι άλλα και κυρίως αφορούν τις αντικειμενικές αξίες που επιβάλλεται ο ΕΝΦΙΑ και οι οποίες είναι κατά πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές αγοραίες άξιες που ισχύουν σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Η διαδικασία της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν σήμερα θα πρέπει να προχωρήσει, καθώς αυτές υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, γεγονός που οδηγεί σε τεχνητή υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περαιτέρω, μη ορθολογική πλέον, συμπίεση των πραγματικών αξιών τους», είπε ο κ. Μίχαλος και προσέθεσε πως μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα ήταν προτιμότερο να συνεχιστεί η επιβολή με νέους μειωμένους συντελεστές ενός φόρου τύπου ΕΕΤΗΔΕ.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει το ζήτημα με την αναπτυξιακή του κατεύθυνση και όχι μόνο με εισπρακτικά κριτήρια, καθώς η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά την παραγωγική διαδικασία και τη ζήτηση», είπε ο επικεφαλής της ΚΕΕΕ και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών να βάλει τέλος στον «παραλογισμό» του ΕΝΦΙΑ.