Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν πάρει τον έλεγχο πολλών πόλεων και χωριών από τις αντίπαλες ισλαμιστικές οργανώσεις στην επαρχία του Χαλεπίου στη Συρία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για περαιτέρω προέλαση προς δυσμάς, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Έχοντας ήδη αναλάβει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών στη βόρεια και ανατολική Συρία, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τις πόλεις Τουρκμέν Μπαρέχ και Ακχταρίν, 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαλεπίου, ανακοίνωσε η οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Βρετανία.

Η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία έχει ενισχυθεί από τότε που η οργάνωση ανέλαβε τον έλεγχο της Μοσούλης στο Ιράκ, τον Ιούνιο, ιδρύοντας χαλιφάτο σε περιοχές υπό τον έλεγχό της σε μία προσπάθεια να ξαναγράψει τα σύνορα της Μέσης Ανατολής.

Διπλωμάτες και αντάρτες υποστηρίζουν ότι η συριακή κυβέρνηση, η οποία μάχεται κατά των ανταρτών σε ολόκληρη τη χώρα, εξαπέλυσε επιθέσεις στις πόλεις που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών μόνο αφότου τα μέλη της προήλασαν στο γειτονικό Ιράκ και κατέλαβαν το ένα τρίτο των εδαφών του.

Το Ισλαμικό Κράτος ενισχύεται σε περιοχές της Συρίας που βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχό του, περιλαμβανομένης της πόλης Ράκα στον ποταμό Ευφράτη.

Το Παρατηρητήριο, το οποίο χρησιμοποιεί ένα δίκτυο παρατηρητών, ανέφερε ότι διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ράκα, τελευταία θέση που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Ανέφερε επίσης ότι στη διάρκεια της νύχτας οι τζιχαντιστές σταύρωσαν δύο ακόμη άτομα στο Ντέιρ αλ Ζορ ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των ατόμων που εκτέλεσαν τις τελευταίες ημέρες σε 27.

Η προέλασή τους στην βορειοανατολική επαρχία του Χαλεπίου εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να καταλάβουν μία εδαφική ζώνη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ακχταρίν ενώ «προέβαλαν αντίσταση» στην προέλαση των τζιχαντιστών, ανάμεσά τους κι ένας 16χρονος. Δεν υπάρχει ωστόσο τρόπος επιβεβαίωσης της πληροφορίας.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης ότι αναμένει οι επόμενοι στόχοι των τζιχαντιστών να είναι οι πόλεις Άζαζ και Μάρεα στα δυτικά.